Операторът на транзитната и газопреносната мрежи „Булгартрансгаз“ иска от енергийния

...
Операторът на транзитната и газопреносната мрежи „Булгартрансгаз“ иска от енергийния
Коментари Харесай

Булгартрансгаз“ иска разходната компонента за балансиране да стане 1,52 лв. за MWh за предстоящата газова година


Операторът на директната и газопреносната мрежи „ Булгартрансгаз “ желае от енергийния регулатор да утвърди разходна съставния елемент на цената на природния газ за новата газова година (01.10.2018-30.09.2019 година ) в размер на 1,52 лева за MWh. Досегашната цена бе 0,78 лева./MWh. Преди това утвърдената от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и в действие от 1 май 2017 година цена бе 0,9087 лева./MWh.

Според отчета на работната гупа за ценовото предложение на „ Булгартрансгаз “, нужните годишни доходи за активността балансиране са 1391 хиляди лева, при норма на възвръщаемост на капитала 7,50 %. Сумарният годишен дисбаланс се прави оценка на 913 061 MWh.

Цената на природния газ за балансиране съставлява общ брой на референтната цена на природния газ и разходната съставния елемент на цената на природния газ за балансиране. Разходната съставния елемент на дневната такса дисбаланс се дефинира въз основа на нужни годишни доходи за активността балансиране, годишно трансферирана сума от сметката за индиферентност при балансиране и предстоящ сбит годишен дисбаланс, общо за всички балансови зони.

Размерът на толеранса на дневна база е избран на 3 % от резервирания дневен потенциал на изходни точки на газопреносната система от портфолиото на ползвателя. Толерансът се отнася за всички ползватели на газопреносните мрежи и за балансовите зони, само че както се напомня в отчета, мярката толеранс се планува да отпадне от 15 април 2019 година

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще извършено публично разискване на план на решение по заявление от „ Булгартрансгаз “ за одобряване на разходна съставния елемент на цената на природния газ за балансиране на 23 август.

В заявката на „ Булгартрансгаз “ е включено и предложение за понижаване през новата газова година и на “малката промяна “ на 8 % ( в предходното желаеха запазването й на 10% ).

„ Булгартрансгаз “ ЕАД показва, че дребната промяна е корекция в цената на природния газ за балансиране, изразена в проценти от нея и прилагана с позитивен или негативен знак според от знака на несъответствието, за установяване на дневните такси за дисбаланс.

Малката промяна е предопределена да подтиква мрежовите ползватели да балансират своите входящи и изходящи от преносната система количества природен газ. Тя се дефинира и ползва по недискриминационен метод, за да не попречва навлизането на пазара на нови участници и развиването на конкурентен пазар. Малката промяна, съгласно газовия оператор не следва да има неподходящо влияние върху трансграничната търговия, както и не следва да води до несъразмерен финансов риск за мрежовите ползватели във връзка с таксите при дневен дисбаланс.

„ Определеният от „ Булгартрансгаз “ ЕАД размер на толеранса от 3 %, считано от 01.10.2018 година, е идентичен за всички ползватели на газопреносните мрежи и за балансовите зони. Размерът на толеранса подхожда на плануваното понижаване на толеранса от 5% на 3%, според утвърждения от КЕВР Втори годишен отчет за продължение използването на краткотрайни ограничения по Регламент (ЕС) No 312/2014. Толерансът е изчислен по метод, който дава опция за минимизиране на финансовия риск за ползвателите и регистрира положителните практики на прилежащи и други сравними пазари.

Обосновано е предлагането на „ Булгартрансгаз “ ЕАД за изменение на размера на дребната промяна от 10% на 8%. Предложеният размер на дребната промяна ще подтиква мрежовите ползватели да балансират своите входящи и изходящи от преносната система количества природен газ. Предвид показаните от заявителя данни по отношение на общия дисбаланс за интервала 01.10.2017 – 30.06.2018 година в границите на толеранса и отвън толеранса, който сочи, че дребната промяна е прилагана единствено за 7% от общото количество дисбаланс, тази промяна не води до прекалено излагане на риск от дневни такси за дисбаланс за мрежовите ползватели и не се явява глоба, която да води до възпрепятстване навлизането на нови ползватели.

Предложеният размер регистрира и риска при актуалната обстановка на пазара и избрани специфики при определянето на такса за дисбаланс, обвързана с контролираната цена за доставка на публичния снабдител, ползватели да изпадат съзнателно в по-голям дисбаланс “, се споделя в отчета на работната група.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР