Оперативна печалба от 83.57 млн. лв. за 2021 г. отчита

...
Оперативна печалба от 83.57 млн. лв. за 2021 г. отчита
Коментари Харесай

Балкански поток с оперативна печалба над 83 млн. лв. за 2021 г.

Оперативна облага от 83.57 млн. лева за 2021 година регистрира продължението на газопровода " Турски поток " от границата ни с Турция до тази със Сърбия, наречено от някогашния министър председател Бойко Борисов " Балкански поток ". Това се показва в отговор на министъра на енергетиката в оставка Александър Николов на парламентарен въпрос, подложен от депутата Мартин Димитров от " Демократична България ", който първо бе представен от БГНЕС във вторник.

Реализираните от " Булгартрансгаз " приходите от плана през 2021 година са 212.8 млн. лв. при общо условно разпределени оперативни и финансови разноски за интервала от 129.23 млн, лева, показва се, позоваващ се на данните от годишния финансов доклад на държавния газов оператор за предходната година.

Според данните в него цялата оперативна облага на " Булгартрансгаз " е 174.1 млн. лева или над половината от нея е образувана от противоречивия газопровод, който скоростно бе издигнат от предходното държавно управление на ГЕРБ против 3 милиарда лева и действително разреши заобикалянето на Украйна като директно трасе за огромна част от съветските газови доставки за Европа.

От енергийното ведомството показват, че приходите от това газово трасе идват от подписаните обвързващи контракти за запазване на потенциал за интервал от 20 година вследствие на търгове, извършени по европейските правила.

Контрактите в действителност са два – главно с съветската " Газпром " и за дребни количества с швейцарската МЕТ, в която дял има " Газпром ".

Руският тръст заплати предходната година предплатено 683 млн. лева директните такси за преноса до края на 2023 година Според данните в доклада обаче приходите на " Булгартрансгаз " от транспорт до непознати пазари са били 365.142 млн. лева, до момента в който година по-рано са възлизали на 296 млн. лева

Дали и по какъв начин предплатеното заплащане то съветския тръст е оказало влияние върху постигнатите резултати на " Булгартрансгаз " за 2021 година, не излиза наяве от финансовия доклад. Държавният оператор обаче съвсем удвоява счетоводната си облага за предходната година от близо 81 млн. лева през 2020 година на 156.441 млн. лева година по-късно.

Данните сочат растеж на преноса със 168 % от 36 млн. Мвтч на 101.778 млн. Мвтч. Ръстът е по всички посоки, като към този момент не държавният оператор не придвижва количества от Турция, само че са включени количествата до Сърбия, стартирали при започване на 2021 година Прави усещания забележителният растеж до преноса да Румъния, който е повишен от 1.7 млн. Мвтч през 2020 година на 32.4 млн. Мвтч, което към този момент му отрежда дял от близо 32 % против под 5 % през 2020 година Преносът до Сърбия е близо 29 %, а за Гърция и Северна Македония дяловете са свити, въпреки количествата да са по-големи от миналата година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР