Опера Пловдив и Държавен куклен театър – Пловдив канят най-малките

...
Опера Пловдив и Държавен куклен театър – Пловдив канят най-малките
Коментари Харесай

Приказната Пепеляшка по Росини в Пловдив

Опера Пловдив и Държавен куклен спектакъл – Пловдив канят най-малките фенове на премиера на просветителния театър „ Приказната Пепеляшка “, акомодация по операта на Росини, на 23 февруари от 18 часа в залата на ДКТ – Пловдив.

Оперното зрелище с кукли е основано в партньорство с университети и оперни компании от Испания, Италия и България по прoект  “Опера и обучение в ранна детска възраст“ на Еразъм + и се показва премиерно в градовете Комо, Овиедо и Пловдив.

В създаването му вземат участие музикални педагози, детски психолози и актьори от трите страни за потребление на музиката като главно средство за напредък и познания в образованието при децата от 0 до 6 години.

Автор на спектакъла е Симоне Гуера, художник на куклите е Илариа Комисo, помощник режисьори са Матео Молианези и Марк Фаулър. Музикален началник и корепетитор на премиерата в Пловдив е Цветелина Цонева, преводът е на Момчил Караиванов, а в спектакъла вземат участие сопраното Светлана Иванова и куклените артисти Елин Стоянова и Ивелин Николов.

Италианският оперен режисьор Симоне Гуера има опит в основаването на просветителни и куклени спектакли за най-малките, както и представления за фенове със специфични просветителни потребности. За своята акомодацията по операта на Росини той споделя: „ Приказната Пепеляшка “ е комедия, която споделя за търсенето на същинската човещина: до момента в който огромна част от света се движи, с цел да има власт и пари, има хора, чиято най-голяма добродетел е честността. Добродетел, която сплотява богати и небогати, дами и мъже. “

Сред първите фенове на „ Приказната Пепеляшка “ ще са децата от детска градина „Изгрев“ гр. Пещера, които се приготвят за първата си среща с оперното изкуство от музикални педагози от АМТИИ-Пловдив с началник доцент Коловска. Наблюденията и изводите на експертите от Овиедо, Милано и Пловдив за реакцията на децата към „ Приказната Пепеляшка “ ще бъдат употребявани от екипите за надграждане на просветителния театър през втората година от плана, когато ще бъде основано и детско мобилно приложение за опера на испански, италиански и български.

Проектът „ Опера и обучение в ранна детска възраст – Изграждане на европейска информираност посредством музика във време на пандемия “ по стратегия Еразъм + на Европейския съюз се координира от Университета в Овиедо в Испания, придружен дружно с Опера Пловдив от още четири партньорски организации от Испания, Италия и България: Опера Овиедо, просветителната оперна организация AsLiCo от град Комо, Миланския университет Бикока и АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив. Целите на плана са поощряване на общественото приобщаване във времена на рецесия посредством основаване на качествено просветително наличие и разпространение на музиката като главно средство за напредък и познания в образованието в ранна детска възраст, като се изхожда от убеждението, че операта, като европейско културно завещание, е идеалният инструмент за повишение на възприятието за единение измежду жителите от всички възрасти. Фокус на плана е популяризирането на операта като приобщаващ инструмент за популацията на селските и периферните региони посредством просветителни прекарвания, свързани с операта, ориентирани към поощряване на достъпа до просвета, и по-специално до музика, на деца сред 0 и 6 години години.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР