ОПЕК и групата от страните, добиващи петрол начело с Русия

...
ОПЕК и групата от страните, добиващи петрол начело с Русия
Коментари Харесай

Споразумението на ОПЕК+ показва нов етап в отношенията между Саудитска Арабия и Русия


ОПЕК и групата от страните, добиващи нефт отпред с Русия реализира в петък съглашение за значително намаляване на добива, което може да ограничи свръх предложенията на международния пазар.

Коалицията от страните, добиващи нефт в състава на ОПЕК и групата от страните, производителки отвън картела, отпред с Русия, съгласно договорката ще понижат добива общо с 1,2 млн. барела дневно. Така страните от ОПЕК ще понижат производството на петрол с 800 хиляди барела дневно, а групата отвън картела, отпред с Русия ще понижи останалата част от добива, се отбелязва в публикация на The Wall Street Journal, представена от Dow Jones.

При оповестяването на новината котировката на фючърса за петрола Brent на ICE се усили с 5,2 % - до 63,11 $ за барел.

Сключеното съглашение демонстрира смисъла на Русия като производител на нефт, само че и това какъв брой значима е за обединяването с фактическият водач от ОПЕК – Саудитска Арабия. По-рано, през 2017 година съдействието на ОПЕК с групата от страните производителки на петрол, които не са част от картела се показваше в взаимно огромно ограничение на добива и към този момент се отрази в поддръжка на цената на петрола.

Обсъждане на въпросите за петрола, без присъединяване на Русия и други страни, произвеждащи нефт, които не са част от картела би било безсмислено, означи министъра на петрола на Нигерия Емануел Качивку след реализиране на съглашението сред страните.

Обединението на Саудитска Арабия с Русия обаче значи отстъпка от страна на картела на част от неговото въздействие. „ ОПЕК, или по-точно казано Саудитска Арабия съвсем шест десетилетия бе главен снабдител на нефт. Сега обаче тя наподобява неспособна да вземе решение без единодушието на Русия, да не приказваме за риска да провокира гнева на президента на Съединени американски щати “, отбелязва Стивън Бренък, анализатор от PVM Oil Associates Ltd.
За постигането на съглашението през предходната седмица Саудитска Арабия и Русия водиха дълги договаряния за това по какъв начин да бъде разпределена тежестта по ограничаване на добива, тъй че да спрат 30-процентния спад на цените. Влиянието, което в този момент Русия има върху решенията на картела може да значи понижаване на ролята на кралството, считат делегати от ОПЕК. Въпреки че Русия не е член на картела, саудитците упорстваха за присъединяване на Москва на последните заседания.

Според окончателното съглашение, Русия ще ограничи добива с 230 хиляди барела дневно, което е доста по-малко от Саудитска Арабия, която ще намали производството на нефт с 250 хиляди барела дневно. Освен това ОПЕК дава на Иран, Либия, Венесуела и Нигерия освобождение от ограничението на добива заради икономическите проблеми в тези страни.

Партньорството сред ОПЕК и Русия „ в този момент наподобява на цивилен брак “, споделя един от чиновниците в картела.
През предходната седмица договарянията сред Русия и Саудитска Арабия започнаха с различия във връзка разпределението на квотите за понижаване на добива. Разногласията се задълбочиха, откакто Русия заяви, че има подготвеност за ограничение на добива единствено със 100 хиляди барела дневно, съгласно осведомени източници.

В подобен случай на Саудитска Арабия щеше да се наложи да ограничи добива пет пъти повече от Русия, макар че всяка от страните добива над 10 млн. барела дневно. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих помоли съветският си сътрудник Александър Новак да осведоми резидента на Руската федерация Владимир Путин за това, че съветското предложение е недопустимо, е съобщил източник.

Според съветски източник, на Новак се е наложило да излети за Русия за среща с Путин. Когато в петък дилетант се е върнал във Виена, той се е срещнал с ал-Фалих, който поради това пък е пропуснал два часа от съвещанието на ОПЕК. Двамата министри са провели също по този начин телефонни договаряния със свои представители. Както оповестява един от чиновниците от ОПЕК, едвам откакто се е успокоил ал-Фалих се е върнал на съвещанието на ОПЕК.
Ал-Фалик е съумял да подписа договорка с Русия, само че е предстояло в това време и постигането на консенсус измежду страните, които не влизат в ОПЕК, а със страните от картела а трябвало да се реализира договореност за освобождение от квотите на четири страни.
Последното съвещание на ОПЕК мина на фона на рецесия в организацията, историята на която стартира преди 60 година Някои по-малки производители на нефт са обезпокоени от това, че гласовете им през последните две години имат доста по-малко значение от времето, в което бе основано обединяването сред ОПЕК и Русия. Така да вземем за пример катар, един от не по този начин огромните производители на нефт в ОПЕК съобщи за излизането от организацията.

Източник заяви, че точно връзките сред Рияд и Москва са основната причина за решението на Катар.

Някои от страните от ОПЕК също по този начин са обезпокоени от това, че Саудитска Арабия в решенията си зависи прекалено много от президента Доналд Тръмп, който поддържа кралството, без значение от убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитските спецслужби.

По думите на ал-Фалих, окончателното решение за съглашението за ограничение на добива не е провокирано от политически фактори. „ Президентът Тръмп разгласи енергийната си политика – той желае растеж на нефтогазовият бранш в Съединени американски щати. Надявам се, че ще успеем да растем дружно, помагайки на пазарите да вървят умерено “, заключи саудитският министър.

По организация Прайм
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР