Оцелелите от земетресението в Мароко спят спокойно, докато спасителите се борят да спасят хора, хванати в капан в отдалечени райони

...
Опечалените семейства погребват своите близки, а някои от тези, които
Коментари Харесай

Опечалените семейства погребват своите близки, а някои от тези, които са загубили всичко при земетресението, нямат финансови средства за възстановяване.

Световната здравна организация казва, че повече от 300 000 души живеят в най-тежко засегнатите райони и експертите предупредиха, че следващите 48 часа ще бъдат „критични“ за спасяването на животи.

Каролайн Холт, от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец заяви, че безопасната питейна вода е спешно необходима, за да се предотврати „бедствие в бедствието“.

Хуманитарната организация предупреди, че може да отнеме месеци, ако не и години, за Мароко се възстановява.

Земетресението нанесе щети на забележителностите на Маракеш

Световни лидери предлагат помощ

Президентът на Турция, която загуби десетки хиляди хора при опустошително земетресение по-рано тази година, е сред предлагащите за изпращане на помощ и спасителни екипи.

Франция и Германия, които са дом на голяма популация от хора с марокански произход, също казаха, че са готови да се активизират.

И в изключителен ход съседен Алжир - който скъса дипломатическите си отношения с Мароко през 2021 г. - предложи да отвори въздушното си пространство за хуманитарна помощ и медицински евакуации.

Изображение: Епицентърът на земетресението е в планините Висок Атлас, на около 50 мили южно от Маракеш

Британският Червен кръст отправи спешен призив за набиране на средства, на фона на опасения, че „пълният мащаб на разрушението вероятно ще стане очевиден през следващите дни“.

Въпреки изливането на предложения, мароканското правителство все още официално не е поискало помощ - решаваща стъпка, преди международните спасителни екипи да могат да се отправят към мястото на инцидента.

Кореспондентът на Sky за Европа Адам Парсънс каза, че екип от Холандия вече чака на летището в Амстердам за разрешение за пътуване.

Междувременно мароканските въоръжени сили започнаха да разполагат спасителни екипи за раздаване на чиста питейна вода, храна, палатки и одеяла.

От една страна, градът все още е оживен и хаотичен - дом на много туристи. Имаше много хора, които се разхождаха из центъра или се наслаждаваха на питие и храна.

Но копайте малко по-дълбоко и има белези. Всеки има история за това къде е бил и какво е било чувството, когато се е случило земетресението.

Прочетете доклада на очевидец на Адам.

„Чувствах се като избухна бомба'

Цели общности са покрити с отломки и съседите работят заедно, за да достигнат до онези, които са в капан, някои ровят отломките с голи ръце.

Близо до епицентъра , паднала зидария блокира тесни улици - а в отдалечените райони храната е в недостиг, защото покривите се срутиха върху кухните.

Някои от оцелелите се страхуват, че нямат какво бъдеще да очакват.

Изображение: Снимка: AP

Хамид Идсалах, 72-годишен планински водач, каза: „Не мога да реконструирам дома си. Не знам какво ще правя. Все пак съм жив, така че Ще изчакам. Чувствам се притеснен.“

Има и истории от хора, които са имали късмета да са живи.

Мохамед Азав каза: „Когато усетих, че земята се тресе отдолу краката ми и къщата се наклониха, хукнах да изведа децата си, но съседите ми не можаха.

„За съжаление никой не беше открит жив в това семейство. Бащата и синът бяха намерени мъртви и все още издирват майката и дъщерята."

Прочетете още:
Смъртоносното земетресение в Мароко - в снимки

„Веднъж в живота" земетресение

Три дни национален траур

Това е най-смъртоносното земетресение, ударило Мароко от 1960 г., когато трус с магнитуд 5,8 уби най-малко 12 000 души.

Докато строителните закони бяха променени в градовете след това бедствие много селски домове са направени от глинени тухли, камък и грубо дърво.

Професор Бил Макгуайър от Университетския колеж в Лондон каза: „Проблемът е, че там, където разрушителните земетресения са рядкост, сградите просто не са конструирани достатъчно здраво, за да се справят със силното треперене на земята, толкова много се срутват, което води до големи жертви."

Мароко вече обяви тридневен национален траур - като крал Мохамед VI нареди на въоръжените сили да мобилизират специализирано издирване и спасителни екипи, както и хирургична полева болница.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР