Опечалените чехи се скупчиха на малки групи, много от тях

...
Опечалените чехи се скупчиха на малки групи, много от тях
Коментари Харесай

Шок и сълзи в Прага след масовото убийство

Опечалените чехи се скупчиха на дребни групи, доста от тях бяха разплакани или очевидно шокирани, до момента в който се събираха през днешния ден, с цел да отдадат респект на жертвите на стрелбата в Карловия университет в Прага.


Студенти се събраха на дребния мемориал, до момента в който валежи от сняг и дъжд се редуваха със зимното слънце.

Ден по-рано 24-годишен студент откри огън във Факултета по изкуствата, като умъртви 13 души в образователното заведение, след което се самоуби.

Той рани и 25 души, един от които умря в болничното заведение, с което общият брой на жертвите доближи 14.

Тази заран във факултета светеха всички лампи, а пред постройката, отцепена с полицейска лента, към момента имаше полицейска защита.

На отсрещната страна на улицата в историческия център на Прага, близо до емблематичния Карлов мост от 14-и век, на близкия огромен площад бяха запалени десетки свещи, най-вече от младежи.


" Дойдох, с цел да отдам респект на починалите студенти, изключително тъй като това можеше да се случи на всеки ", съобщи пред Агенция Франс Прес студентът от техническия университет Антонин Волавка, откакто възпламени свещ в памет на убитите.

" Аз можеше да съм на тяхно място ", сподели той.

" Случилото се през вчерашния ден ме засегна доста мощно ", сподели ученичката от гимназията Жули Граве, която добави, че се надява някой ден да учи във факултета.

" Скърбях дружно с цялото семейство и допускам, че дълго време ще бъда такава. Това е безусловно безчовечие, а на всичкото от горната страна тъкмо преди Коледа ", добави тя.

Това не е Америка


По-възрастните опечалени, като държавната служителка Яна Мала, бяха също толкоз шокирани.

" Това е нещо, което в никакъв случай не се е случвало тук и е покруса. Когато осъзнаеш, че децата ти са на същата възраст и че това може да се случи на всеки на всички места, е извънредно ", съобщи Мала.

Италианската учителка Моня Камулия, която е пристигнала с щерка си, се е страхувала за своите сътрудници и другари, работещи във факултета, до момента в който не е научила, че са в сигурност.

" Бях на работа и чух полицейските сирени и това беше просто необикновено. Бях изцяло шокирана ", описа Камулия, италианка, която от няколко години живее в Прага.

Началникът на полицията Мартин Вондрашек беше също толкоз покъртен, откакто посети мястото на закононарушението.


" Служа от 31 години и съм видял доста ", сподели той пред публицисти. " Но това, което видях през вчерашния ден, беше най-разтърсващото прекарване в живота ми. "

Група възпитаници на мемориала бяха пристигнали от другата страна на реката от локална гимназия. След стрелбата шефът анулира учебен концерт.

" Дойдох, с цел да изразя скръбта си от случилото се тук злополучие. Това е нещо ненадейно, нищо сходно не се е случвало в Прага ", сподели 17-годишният Ричард Смаха.

" Разбира се, че това е потрес и безспорен казус в Чешката република. Това не е Америка, такива неща не се случват в Чехия. Мисля, че е извънредно ", акцентира ученикът. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР