Oпасността е да се върнем във времето на Политбюро. Вярвам,

...
Oпасността е да се върнем във времето на Политбюро. Вярвам,
Коментари Харесай

ВСС отказа на Иван Гешев експертиза на етимолог и социологическо изследване

„ Oпасността е да се върнем във времето на Политбюро. Вярвам, че Висшия правосъден съвет няма да влезе графика на Делян Пеевски и Бойко Борисов. Т ова разгласи основният прокурор Иван Гешев преди съвещанието на съвета, на коет о се гледа второто искане за предварителното му освобождение във връзка думите му „ да бъде изметен политическия отпадък от Народното събрание “. Според настояването на четирима от прокурорската гилдия с тези  думи Гешев е " уронил престижа на правосъдната власт ".

„ Всеки българин в случай че в този момент се наведе, към този момент няма да може да се изправи, откакто се организира това - от опита ми за ликвидиране до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушаване на всевъзможни правила по отношение на основен прокурор, представете си какви гаранции има всеки магистрат, пък и всеки българин “, добави Гешев.

Пред кадровиците Гешев пък разяснява, че „ експерт етимолог “ би трябвало да се занимае дали думите му за „ политическия отпадък “ са „ метафора, изразителен език, дали може въобще да се засегне нещо обективно. Няма да изтъквам юрист – надалеч съм от определението „ инквизационен проце с “.
Според Гешев процедурата, в която Висш съдебен съвет се намира е „ неразбираема процедура, отклонява се от основите на правото “.

„ Моето мнение като правист, българското обществ о, което ни гледа много съществено, би трябвало да е наясно, че държа пред всички да се откри обективната истина . Всичко друго е нещо, което излиза отвън даже основите на правото, минава в друга повърхност, която не е юридическа “, счита основният прокурор.

Правосъдният министър Атанас Славов каза от своя страна, че във Висш съдебен съвет с а постъпили нови доказателства, в несени от основния прокурор Гешев, по отношение на откритата процедура за освобождението му.

От членовете на Висш съдебен съвет зависи дали тези материали ще бъдат позволени. Ако не бъдат позволени, е възможно решение да има още през днешния ден, уточни Славов при влизане на съвещанието.

Ако има сили на мрака, работа на Висш съдебен съвет е да им противостои и да ги отстранява , сподели при започване на съвещанието на министър Славов.

Той уточни, че каквото зависи от него, ще го прави, с цел да няма подозрение в този върховен орган.
Отказ
Преди това болшинството в правосъдния съвет не позволи новите доказателствени желани я, поискани от основния прокурор Иван Гешев и неговата отбрана - експертиза на израза " политически отпадък ", както и социологическо проучване за доверието в правосъдната система.

" Защитата желае от нас нещо съответно - да се види оценката на обществото след разбора на основния прокурор ", съобщи една от най-яростните защитнички на Гешев в съвета - Вероника Имова (избрана в съвета от Народното събрание по предложение на ГЕРБ).

За да потвърди нуждата от експертиза на израза " политически отпадък ", Имова си спомни за своята учителка по български, която ги учила на благосъстоянието на езика и по какъв начин би трябвало да се употребяват метафори. А дали изразът " политически отпадък " е метафора трябвало да каже специалист по езика.

Освен Имова още трима души поддържаха настояванията на Гешев и юриста му.

Заместник-главният прокурор Даниела Машева, която бе изслушана за прочувственото положение на Гешев, съобщи, че " различен път не съм виждала основния прокурор с подобен израз на лицето ". “Излъчваше претърпяно отчаяние и засегнатост от нещо ", добави тя. По думите й " всекидневно Гешев е бодър и " жизнеспособен " човек ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР