Опасностите от татуировките - мода, която става все по-разпространена през

...
Опасностите от татуировките - мода, която става все по-разпространена през
Коментари Харесай

Важно! Прочетете това, преди да си направите татуировка!

Опасностите от татуировките - мода, която става все по-разпространена през 21 век, изключително измежду лица под 30 години, са доста. Рисковете, които крие в себе си този тип изкуство, в множеството случаи не са известни както на тату-артистите, по този начин и на тези, които си вършат татуировките. Съгласно данните на Американската организация за храни и медикаменти (U.S. Food and Drug Administration- FDA), 40% от американците имат най-малко една татуировка по тялото си. За нашата страна сходна статистика не е изготвяна, но  надали процентът на хората с татуси е по-малък.

Наночастиците, които се съдържат в мастилата за татуировки - рискови разтворители и токсични детайли и метали, като никел, хром, манган, кобалт, олово, кадмий, арсен, живак и други, както и полициклични ароматни въглеводороди, които последователно навлизат в циркулиращата кръв, мигрират от мястото на татуировката до лимфните възли в региона, а също и до по-отдалечени лимфни възли (едно от главните звена на лимфната система).

Проучванията на едно ново проучване - Synchrotron, оповестено в списание Scientific Reports в Германия и Франция, сочат, че излъчените от мастилото токсични субстанции се натрупват в лимфните възли, където остават за непрекъснато, предизвиквайки съществени увреждания на тази конструкция. Химици от лабораторията на Националния център за токсикологични изследвания на Съединени американски щати, изследвайки мастилата за татуировки, са открили и съществуване на канцерогенни субстанции.

Опасността е следната - мастилото, което се вкарва в епидермиса, провокира кожата да реагира със защитните си механизми, като към непознато тяло, образувайки съединителнотъканни нишки. Остатъчните токсични и канцерогенни наночастици, които минават тази преграда посредством кръвта, се придвижват до районните лимфни възли, а след това и до по-отдалечените, както и до други органи-черен дроб, слезка, мозък и така нататък Също по този начин мастилото може да докара до разнообразни невродистрофични признаци или синдроми, алергии, екзантеми, инфекции.

В проучването Synchrotron  се оповестява също, че в 40% от случаите тези, които са си създали татуировка, след някакъв интервал от време желаят да я отстранен. Същата наклонност се вижда и измежду българите, защото от ден на ден хора с татуси търсят консултация и декларират, че желаят да ги заличат от тялото си.

Премахването на татуировки по хирургичен път (с изрязване на даден сектор от кожа и назад зашиване) не всеки път е допустимо, а и лазерът не е напълно безопасен. В най-хубавия случай след няколко процедури татуировката може да се обезцвети последователно. Всъщност обаче процедурата по отстраняването й с лазер, който унищожава пигмента на мастилото с висока температура, включва в деяние биохимични реакции, които провокират формиране на канцерогенни артикули и отрови от разпада на мастилото, които в следствие се резорбират от тъканите и органите на цялото тяло.

Германските учени изнасят данни за увеличение до 70 пъти повече на концентрацията на токсични субстанции в организма, излъчени от алените и жълтите багрила след отнасяне с лазер. Колкото по-голяма е площта на татуировката, толкоз по-голямо е и количеството на публикуваните токсични и канцерогенни артикули. Вероятно е случайност, само че рак на кожата, в това число и недоброкачествен меланом, се следят доста по-често в региона, в която има татуировка. Също по този начин, в някои случаи, при осъществяването на магнитна томография, се следи отичане и зачервяване в региона на татуировката, положение което се свързва с съществуването на железни частици в мастилото.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР