Опасно лекарство срещу COVID - Molnupiravir е поръчал на изпроводяк

...
Опасно лекарство срещу COVID - Molnupiravir е поръчал на изпроводяк
Коментари Харесай

Опасно лекарство срещу COVID-19 поръчал Кацаров

Опасно лекарство против Коронавирус - Molnupiravir е поръчал на изпроводяк някогашният длъжностен министър Стойчо Кацаров.

За това предизвестиха известни учени и медици. Те обясниха, че медикаментът е със противоречива резултатност, с мутагенен капацитет и че може да форсира появяването на нови вирусни разновидности. Изразено бе и неразбиране за какво здравното министерство е побързало да договаря от препарата на Merck и нищо не е направило, с цел да обезпечи за болните надалеч по-надеждното лекарство на Pfizer.

На 2 декември Стойчо Кацаров посредством договаряне без авансово съобщение поръчва 20 000 дози Molnupiravir за 23 861 200 лв. (без ДДС). Договорът е подписан на 12 януари 2022 година, т. е. при новия министър на опазването на здравето Асена Сербезова демонстрира Регистърът на публичните поръчки. Любопитна детайлност е, че реализатор е компанията “Фармнет” на Веселин Марешки, която съгласно Министерство на здравеопазването е “упълномощен представител на MERCK за България във връзка с противовирусното лекарство за перорално приложение Molnupiravir”.

Договорът за доставка на Molnupiravir с компанията на Веселин Марешки “Фармнет” е подписан на 12 януари.

В документите на Агенцията за публични поръчки се показва и че първите 11 520 лечебни дози Molnupiravir ще бъдат доставени до 8 седмици след издаване на позволение за приложимост по реда на Регламент №726/2004 на Европейския парламент. Препаратът към момента няма издадено позволение за приложимост от Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Едва откакто получи такова, Европейският парламент ще му даде “зелена светлина” за приложимост.

Акад. Ваньо Митев разяснява пред “Труд”, че персонално той не би се лекувал с Molnupiravir. Той изясни, че “могъщата американска организация за надзор на храните и медикаментите (FDA) показва, че е претеглила рисковете по отношение на изгодите от препарата. FDA витиевато споделя, че “това не е цялостно утвърждение на молнупиравир, а по-скоро лимитирано позволение за незабавна приложимост (предвид настоящото положение на пандемията COVID-19) с ограничавания за използването му за възрастни над 18 години с висок риск от тежък COVID-19, без достъп до различно лечение”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР