Опасни нива на запрашаване на въздуха и превишения на допустимата

...
Опасни нива на запрашаване на въздуха и превишения на допустимата
Коментари Харесай

Половин България диша опасно мръсен въздух от началото на годината

Опасни равнища на запрашаване на въздуха и превишения на допустимата норма на замърсяване (50 mg/m3) демонстрират измервателните станции в половин България в дните от началото на 2018 година Най-сериозен е смогът в столицата, се вижда и на европейската карта за качество на въздуха, и от данните и архива на уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС).

Фините прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5) и озона (О3) са най-проблемните замърсители, когато става дума за човешкото здраве, означават от българската екоагенция в годишния си отчет за положението на въздуха.

По данни на европейската карта в 18 ч. в София, Плевен и Русе въздухът е " доста неприятен " (very poor), което е най-високата степен в скалата от пет равнища.

 замърсен въздух, мъгла, смог
© Николай Дойчинов

замърсен въздух, мъгла, смог

Причини за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 – 50 mg/m3, е всеобщо потребление на твърдо гориво в битовия и в публичния бранш и излъчвания от автомобилния превоз, съчетани с неподходящи метеорологични условия (мъгла и безветрие, всекидневно през зимния сезон, бел. ред.), показват от организацията по околната среда.

До пет пъти над допустимата норма

В повече от половината (17) от общо 28 регионални града в България сега има превишения на разрешеното замърсяване с прахуляк. Пунктовете за мониторинг на качеството на въздуха са ситуирани в 34 обитаеми места в страната, в някои от градовете има повече измервателни станции (за страната те са общо 50).

Измерванията за понеделник демонстрират в някои точки в София запрашаване близо пет пъти над допустимата норма. Около три пъти над допустимото е замърсяването в Пловдив (3.39), Кърджали (2.8) и Горна Оряховица (2.88), към два пъти и половина – Благоевград , Видин , Смолян , два пъти - в Плевен и Бургас . В редица други градове казусът също остава сериозен (поне веднъж над допустимата норма).

Вчера в квартал " Хиподрума " в София замърсяването с прахуляк е скочило с 4.7 над допустимото, в " Павлово " превишението е било 3.99, в " Надежда " – 3.7. Данните за " Младост " демонстрират превишение на нормата с 2.69.

В същото време от събота до вторник системата на общината за прогнозиране равнищата на запрашаване, поддържана от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на Българска академия на науките, дава обещание чист въздух.

Смогът: софийско ежедневие (видео)

 Половин България диша рисково замърсен въздух от началото на годината (обобщение)
© Николай Дойчинов

В София ще се мият улиците, в случай че не е студено

Като незабавна мярка против замърсяването Столичната община ще стартира да мие улиците, стана известно от фейсбук статус на кмета Йорданка Фандъкова през днешния ден. Изявлението й беше оповестено след вълна от неодобрение в обществените мрежи от бездействието на локалната власт и поръчки за нови митинги против мръсния въздух. Миенето ще бъде осъществявано, когато температурите не са прекомерно ниски, с цел да се избегне заплаха от поледици. Още през днешния ден е почнало метене на булевардите " Черни връх " и " Ботевградско шосе ".

В коментар на данните за замърсяването на столицата през днешния ден Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция, изясни, че през последната седмица на територията на цяла България по публични данни ежедневно се записва двойно превишение на допустимите правила за фини прахови частици.

Аварийният проект - към края на месеца

Кметът акцентира, че ще упорства Столичният общински съвет допустимо най-бързо да прегледа краткосрочните ограничения, препоръчани за такива точно дни на тежко замърсяване. Аварийният проект, който планува ограничения като ограничение на придвижването в центъра на града, по-скъпи синя и зелена зона и по-евтини билети за градския превоз, не може да влезе в действие преди да бъде утвърден от общинските съветници. Очаква се идната седмица той да бъде обсъждан от екокомисията на общината, а най-скорошното съвещание на общинския съвет е на 25 януари.

Фотогалерия: Опасната пелена над София >

Ефектът върху здравето

Продължителното дишане на замърсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, считат лекарите.

Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни болести на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Какво предизвиква мръсният въздух на здравето съгласно националните консултанти по пулмология, алергология и кардиология тук.

Специалистите разясняват, че " избавление по единично " от мръсния въздух няма и са нужни ограничения на държавно равнище, с цел да се реагира на казуса. И въпреки всичко най-често даваните от експертите препоръки е в дните с нараснало замърсяване на въздуха хората, които имат здравословни недоволства,
да остават у дома и да не проветряват

пространствата, с цел да нямат допир с въздуха на открито.В дни на мощно замърсяване хората с хронични белодробни болести наложително би трябвало да се извърнат към лекуващия си доктор и той при потребност

да усили медикаментите им

за преодоляване на рецесиите, поучава проф. Коста Костов, народен съветник по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни болести на ВМА.В всеобщия случай - в случай че би трябвало да се излиза по работа, на учебно заведение, на детска градина и така нататък, най-добре е

да се носят маски,

само че би трябвало да се има поради, че те имат непълен резултат и не вземат решение казуса изцяло. Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки броя, а по-професионалните хирургически са по няколко лв..Лекарите поучават, в случай че въпреки всичко се носят, маските постоянно да се сменят – през два-три часа. Това значи, че човек би трябвало да носи по няколко в джоба. Маските обират огромните прахови частици, само че не улавят най-фините частици.

Как сами да се спасим от смога - тук.

Още препоръки за предотвратяване от мръсния въздух тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (112)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР