Опашките в България почти винаги са признак на лошо управление.

...
Опашките в България почти винаги са признак на лошо управление.
Коментари Харесай

Границите са задръстени заради Горбачов

Опашките в България съвсем постоянно са симптом на неприятно ръководство. Още от времето на соца и рецесиите през 90-те проблемите в стопанската система създаваха дефицити и надлежно доста хора, които чакат, с цел да получат изчезналите артикули. Пак тогава опашките за визи пред посолствата на западните страни бяха унизително доказателство за неуспеха на България да извърши фантазията на генерации хора - да стане " естествена, европейска страна ".

В този брой на " Капитал " се занимаваме още веднъж с сходна тематика, тъй като, както знае всеки, опитал се да излезе и влезе в България с кола или камион през тази година, опашките на сухоземните граници са съществени . Особено през лятото на граничните пунктове с съвсем всички прилежащи страни се чака с часове. И това е оптимистичният интервал, в случай че се минава с кола, за камионите задържането се мери с дни. Това е проблем по доста аргументи.

Загубата на време има напълно съответни стопански измерения, изключително за транспортните компании. Два дни закъснение усилва техните разноски, а още по-дразнещото е, че съгласно тях няма друга граница в Европа, на която да се чака толкоз. Тоест казусът има решение.
Причините за опашките по границите в този момент са разнообразни на другите места:
Границата със Сърбия е задръстена през лятото най-много от директния трафик към Турция - емигрантите в Германия и други западни страни, които отиват при фамилиите си за лятната отпуска.
Реклама
Входът към Гърция се натоварва от внезапното нарастване на туристите там, като главната причина отново не са българите, а румънците. През последните години приходите там се усилиха съществено и от ден на ден хора могат да си разрешат отмора на юг. В момента Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата е границата на България и Румъния с Гърция. Граничният пункт обаче, както и Капитан Андреево, е планиран по напълно друго време. Тогава България беше заобиколена от врагове и трафикът със прилежащите страни беше извънредно дребен. Това беше и повода пътищата на юг да са дребни и мъчно проходими - с цел да не минават елементарно танковете на Запада през тях. Това, несъмнено, от дълго време се промени, а към този момент и инфраструктурата се отърва от враждебния нрав. През последните години обаче построяването на автомагистрали в България накара доста хора да минават отсам, войната в Украйна също пренасочи някои направления. Има и други аргументи - вижте ги. Крайният резултат от всички е, че граничните пунктове отесняха, и то съществено.

Решения на това има и те не са свързани единствено с нов дизайн на граничните пунктове, който да обработва повече трафик по по-нормален метод. Влизането на България в Шенген да вземем за пример би премахнало опашките с Румъния и Гърция незабавно - границата тогава ще бъде единствено една табела.

И апропо за това, че в този момент на границите с Гърция и Турция има опашки от туристи, а не от танкове, бодлива тел и минни полета, основна роля играеше последният президент на Съветския съюз - Михаил Горбачов. През тази седмица той отиде при другите велики политици от края на XX век - Франсоа Митеран, Хелмут Кол, Маргарет Тачър, Роналд Рейгън... Те сътвориха изискванията за смяната, а Горбачов отхвърли да пази с нуклеарно оръжие руините на соцлагера и прогнилата руска империя. Благодарение на това България получи шанса да бъде част от свободния свят - да взема решение сама какво желае. Шанс, който сега да вземем за пример Украйна няма. Дължим на Горбачов надълбоко почитание за това. (Вижте.) И, несъмнено, границите не са задръстени тъкмо поради него - хората пътуват повече поради свободата, която имат, само че опашките са поради неприятното ръководство. То си е от нас.
Свързани публикации Горбачов - реформаторът, който пренаписа световния ред в края на ХХ век 31 август 2022, 17:34 Топ деятел на ГЕРБ е юрист на частния монополист на Капитан Андреево 16 август 2022, 08:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР