Опашките пред ДАНС през февруари, дни преди на 15 февруари

...
Опашките пред ДАНС през февруари, дни преди на 15 февруари
Коментари Харесай

Управляващите премахват безсмислени задължения по закона за мръсните пари

Опашките пред ДАНС през февруари, дни преди на 15 февруари да изтече последният период, в който всички задължени организации и лица по закона за мръсните пари трябваше да подават в организацията годишния си проект за това по какъв начин ще образоват чиновниците си да разпознават мръсни пари

© Анелия Николова Точно година след обнародването на новия Закон за ограниченията против изпирането на пари на 27 март 2018 година, Народното събрание незабавно се втурна да го трансформира за четвърти път - от боязън, че уговорките, които сътвори за един куп институции, организации и лица, още веднъж ще задръстят ДАНС и ще провокират обществен скандал, както това се случи през февруари. Във вторник четирима депутати от ГЕРБ, отпред с ръководителя на вътрешната комисия Пламен Нунев и председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, внесоха законопроект за обилни по размер промени - близо 50 параграфа.

В претекстовете тези оферти са обявени като " ограничения за понижаване на административната тежест ", само че акцентите са два.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Премахват се безсмислени и натоварващи отговорности

На първо място се отстранява задължението за редица институции, сдружения и свободни контролирани специалности, които са ангажирани по този закон да наблюдават за мръсни пари, да изпращат съобщение до ДАНС, дирекция " Финансово разузнаване " за признатите от тях вътрешни правила за надзор и попречване прането на пари. Този ангажимент трябваше да бъде изпълнен до 12 май, като дирекцията би трябвало да утвърди признатите от голям брой институции и сдружения правила. От месеци се знае, че нито задължените лица са подготвени с такива правила, каквито до момента не са имали ангажимент да изготвят, а и няма инструкции от ДАНС, нито самата организация е в положение да обработи толкоз доста уведомления.

В закона остава задължението всички ангажирани с него институции и организации да одобряват вътрешни правила за това по какъв начин ще управляват и предотвратяват изпирането на пари - критерии за различаване на съмнителните интервенции или покупко-продажби и клиенти, система от одити, система за оценка на риска, систематизиране на отговорността и т. н. Тези правила обаче няма да се изпращат за утвърждение в ДАНС, а ще бъдат проверявани в границите на инцидентния надзор на ДАНС за осъществяване на закона за ограниченията против пране на пари. При тези инспекции контролните органи на ДАНС ще имат право да желаят разпоредбите и да правят оценка дали те подхожда на закона, като при несъответствия ще могат да дават наложителни инструкции за премахване на несъответствията.

На второ място, с измененията се прави опит да се пренапишат уговорките на юристите по закона против мръсните пари, тъй че да не се засягат същностните характерности на тази специалност, които са свързани със стандартите на адвокатската загадка, както и задължението на юристите да одобряват характерни за специалността правила за ограниченията против изпирането на пари, които да бъдат направени от Висш съдебен съвет. Тези текстове провокираха скандал с адвокатурата през февруари, когато се оказа, че всеки юрист би трябвало да одобри такива правила за адвокатската фирма си, даже когато техен получател ще е единствено той. Сега се предлага разпоредбите да бъдат направени от Висшия адвокатски съвет, а ДАНС ще може да ги утвърди или отхвърли като непригодни. Адвокати към този момент показаха противоречие и против новите правила, дефинирани в законопроекта на Менда Стоянова и другите депутати, като обявиха, че те също не дават задоволителна отбрана на адвокатската специалност и сочат за недоумение на нейната специфичност.

И промени, които могат мощно да стеснят обсега на закона

Любопитно е, че планът съдържа и доста други промени, които даже не са загатнати в прекомерно оскъдните претекстове. Така да вземем за пример на всички места в текстовете на закона активността по изпирането на пари сега е обвързана със знанието, че обещано " имущество е добито от незаконна активност ". В плана се предлага терминът " незаконна активност " да се размени с закононарушение , което значи да има влезнала в действие присъда за съответната активност, от която може да се допуска, че е добито имуществото. Това единствено по себе си мощно стеснява обсега на закона против мръсните пари и то в миг, когато ръководещите по всякакъв начин се мъчат да стимулират тъкмо противоположното пояснение във връзка на един различен очевидно наказателен и изборно прилаган закон като антикорупционния, където записаха, че гражданска конфискация може да се стартира единствено при обвиняване от прокуратурата и да се продължава даже и при оправдателна присъда.

Тези елементи обаче надали ще бъдат обсъждани при първото четене на закона в пленарната зала, а той към този момент беше форсиран оптимално, с претекст, че би трябвало да бъде признат до 12 май, когато изтича срокът за задължените лица да изплатят вътрешните си правила в ДАНС. По всичко проличава, че законът ще мине по така наречен бърза писта, без публично разискване и без сериозна експертна оценка. С мотив, че измененията са незабавни, единствено ден след внасянето на законопроекта във вторник, те бяха утвърдени в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и са планувани като първа точка в дневния ред на Народното събрание за четвъртък. Това дава обещание този законопроект да бие върхове по експедитивност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР