Опашки от желаещи да се имунизират се извиха пред пунктовете

...
Опашки от желаещи да се имунизират се извиха пред пунктовете
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Това е кошмар! Очакваме голям ръст на броя на заболелите

Опашки от искащи да се ваксинират се извиха пред пунктовете за имунизация в последните дни. А във вторник стана ясно, че министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова образува пандемичен комитет в здравното ведомство. 

" Комитетът е нужен, той замества Щаба. Важно е какви решения ще се вземат. Разбрахме какво се планува за нашия бранш, въпреки че ние от Националното придвижване на общопрактикуващите лекари имаме импортирано такова. Много значително, тъй като тази вълна още веднъж ще бъде върху нас. Случаите се чака да са при по-младите и с по-малко затруднения, нека да са и по-малко приетите в болница ", сподели ръководителят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

Той напомни, че България е една от най-неваксинираните страни както в Европа, по този начин и в света.

" Очакваме огромен растеж на броя на заболелите. И тази заран има огромен пик. Нашето предложение беше за една амбулаторна процедура, която да контролира процеса на лекуването на един болен - от започването на признаците до цялостното излекуване. Над 100 000 са дейните случаи сега. 20-30 индивида се следят от един доктор. Ако стане това, което се случи в Съединени американски щати, може да се окаже, че един доктор ще следи над 100 души. Това е призрачен сън ", добави доктор Миндов.

По думите му те не разполагат с медикаменти, които стопират Ковид-19.

" Не можем да изписваме такива медикаменти, не ни е даден административната опция. В момента има доста искащи за ваксина. Аз ваксинирам интензивно, защото смъкнаха периода от 6 на 3 месеца. Отделно и този финансов тласък от 75 лева, на европейско равнище се приказва за 300 евро за всички с трета доза ", акцентира експертът.

Според него наложителната имунизация не е насилствена.

" Ако си представим теоретично, че се развие моделът като в Съединени американски щати с Омикрон - доста болни, само че с по-лека форма, би трябвало да мислим и за карантината. 14 дни е доста огромен период. В доста европейски страни след 7-ия или 10-ия ден може да се направи тест и в случай че е негативен, да се смъкна карантината. При новия вид не се губи усет и аромат, което е особено. Симптомите се преливат. Идват младежи, които са с два позитивни антигенни теста, назначавам PCR - негативен ", добави доктор Георги Миндов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той прикани да се носят по-висок клас маски. А хубавата маска би трябвало да е с ластици зад тила.

" Скъсяването за периода на бустерната доза го направиха в целия свят. Ние се забавихме. Трябваше да го създадем преди празниците. Нямам нито един пациент с трета доза, който да е болен. Всичките са с две дози. А третата е доста значима ", безапелационен е доктор Миндов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР