ООН цени високо активната дейност на България в работата на

...
ООН цени високо активната дейност на България в работата на
Коментари Харесай

Гутериш благодари на Румен Радев за подкрепата на България за европейската перспектива на Западните Балкани


Организация на обединените нации цени високо дейната активност на България в работата на Организацията и изключително за одобряването на страната ни като фактор на непоклатимост в Югоизточна Европа и за насърчаването на процеса на европейска интеграция за своите съседи.

Това съобщи на среща с президента Румен Радев Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Той приветства подписването на двустранния контракт за добросъседство сред България и Република Македония, който дава мощен положителен сигнал за целия район, оповестиха от прессекретариата на президента. Подкрепата на европейската вероятност за страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, акцентира президентът Радев.

Обща бе позицията, че продължаващите рецесии в Близкия Изток и Северна Африка, съставляват опасност за интернационалния мир и сигурност и изискват взаимни дейности от страна на Организация на обединените нации и държавите-членки за тяхното решение. Антониу Гутериш приветства присъединението на България към Плана за деяние за Либия, както и поддръжката, която страната ни оказва за активността на Специалния делегат по въпросите на Либия Гасан Саламе за стабилизиране на обстановката в тази страна.

Румен Радев и Антониу Гутериш бяха единомислещи, че приемането на Глобалния пакт по миграцията на Организация на обединените нации е значима стъпка за справяне с този проблем, както за страните, от които произлизат мигрантите, по този начин и за страните, към които се насочат тези хора. Подкрепата за икономическото и обществено развиване на страните, от които произлизат мигрантите, спазването на човешките права и битката с незаконния трафик на хора, са основни ограничения в тази тенденция, беше очебийно още по време на срещата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР