ООН спря услугите в палестински бежански лагер в Ливан след сблъсъци

...
Агенция на ООН спря услугите в най-големия палестински бежански лагер
Коментари Харесай

Агенция на ООН спря услугите в най-големия палестински бежански лагер в Ливан, за да протестира срещу присъствието на въоръжени бойци около четирите му училища и други съоръжения в района .

Смъртоносни сблъсъци избухнаха в лагера Ein el-Hilweh миналия месец, след като въоръжен мъж от твърдолинейната въоръжена групировка Junud al-Sham се опита да убие Махмуд Халил, лидер на палестинската политическа фракция Фатах, принуждавайки стотици да бягат.< /p>

Спътникът на Халил, командирът на Фатах Абу Ашраф ал-Армучи беше смъртоносно прострелян и няколко от неговите помощници бяха убити. Ал-Армучи отговаряше за сигурността в Ein el-Hilweh.

Лагерът е дом на повече от 63 000 палестински бежанци и техните потомци, които са били насилствено изселени от домовете си през 1948 г. в навечерието на създаването на Израел.

„Агенцията не толерира действия, които нарушават неприкосновеността и неутралността на нейните съоръжения“, се казва в изявление на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA).

В него се казва, че училищата в лагера е малко вероятно да бъдат достъпни за 3200 деца в началото на новата учебна година.

„UNRWA повтаря своя призив към въоръжените участници незабавно да освободят своите съоръжения, за да осигурят безпрепятствено доставяне на така необходимата помощ на палестинските бежанци“, добави агенцията.

Повече от дузина души бяха убити в боевете, а хиляди други бяха разселени.

След споразумение от 1969 г. между Ливан и Организацията за освобождение на Палестина (ООП), ливанската армия до голяма степен избягва да влиза в лагерите, но временният министър-председател на Ливан по-рано този месец заплаши да изпрати армията на страната в Ейн ел-Хилве, ако сблъсъците продължиха.

Дороти Клаус, директор по въпросите на UNRWA в Ливан, каза, че съоръженията на UNRWA са били повредени от неотдавнашните боеве в лагера.

„Всички съоръжения на UNRWA, включително училищата, трябва да бъдат защитени по всяко време“, каза тя в изявление. „Училищата са предназначени да бъдат убежище за деца и зони на мир, където децата учат и играят. Те никога не трябва да се използват за въоръжени конфликти, сблъсъци, насилие и битки.“

Около 400 000 бежанци живеят в 12-те палестински лагера в Ливан.

Създадена през 1949 г. след първата арабско-израелска война, UNRWA предоставя обществени услуги, включително училища, първично здравеопазване и хуманитарна помощ в окупираните от Израел територии на Ивицата Газа, Западния бряг, както и съседните страни на Йордания, Сирия и Ливан.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР