ООН обяви „срив на климата“ след рекордните летни горещини

...
Сривът на климата е започнал“, предупреди шефът на ООН, след
Коментари Харесай

„Сривът на климата е започнал“, предупреди шефът на ООН, след като Световната метеорологична организация (СМО) съобщи, че светът е преминал през най-горещото си лято в Северното полукълбо в историята .

СМО, позовавайки се на данни от службата за изменение на климата Copernicus (C3S) на Европейския съюз, каза в сряда, че август е бил най-горещият месец в историята „с голяма разлика“ и вторият най-горещ месец след юли 2023 г.

Изчислено е, че август е бил с около 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) по-топъл от средната стойност за периода преди индустриализацията. Той също така отбеляза най-високата глобална средна месечна температура на морската повърхност, регистрирана, близо 21C (69,8F).

„Кучешките дни през лятото не просто лаят, те хапят“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в изявление след публикуването на доклада.

Според C3S досега 2023 г. е втората най-гореща година в историята след 2016 г.

Учените обвиняват изгарянето на въглища, нефт и природен газ за непрекъснато затоплящото се изменение на климата, причинено от човека, с допълнителен тласък от природен феномен Ел Ниньо, което е временно затопляне на части от Тихия океан, което променя времето в световен мащаб.

Обикновено Ел Ниньо, който започна по-рано тази година, добавя допълнителна топлина към глобалните температури, но още повече през втората си година.


„Това, което наблюдаваме, не само нови екстремни явления, но и устойчивостта на тези рекордни условия и въздействието, което те оказват както върху хората, така и върху планетата, са ясна последица от затоплянето на климатичната система“, Climate Change на C3S Директорът на услугата Карло Буонтемпо каза.

Коперник, подразделение на космическата програма на ЕС, има записи от 1940 г., но в Обединеното кралство и Съединените щати глобалните записи датират от средата на 1800 г. и тези метеорологични и научни агенции се очаква скоро да докладват че лятото е било рекордьор.

Учените са използвали дървесни пръстени, ледени ядра и други заместители, за да изчислят, че температурите сега са по-високи, отколкото са били от около 120 000 години. Светът е бил по-топъл и преди, но това е било преди човешката цивилизация, моретата са били много по-високи и полюсите не са били ледени.

Засега дневните септемврийски температури са по-високи от регистрираните преди за това време на годината, според климатичния реанализатор на Университета на Мейн.

Докато въздухът и океаните в света поставяха топлинни рекорди, Антарктика продължи да поставя рекорди за ниски количества морски лед, каза СМО.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР