Онова, с което фестивалът в Талин (Tallinn Black Nights Film

...
Онова, с което фестивалът в Талин (Tallinn Black Nights Film
Коментари Харесай

Бели филми за черни нощи

Онова, с което фестивалът в Талин (Tallinn Black Nights Film Festival - PÖFF) незабавно впечатлява, е грижовното отношение към публиката. Редом с влиятелните публични селекции и най-хубавото от балтийското кино (Baltic Film Competition) програмата на фестивала включва и усърдно подбрани заглавия за всеки усет, ползи и възраст, представящи от най-новото в " среднощното кино, от което те побиват тръпки " до най-хубавите научни филми, снимани през миналата година. Специално внимание е отделено и на децата от разнообразни възрасти, като стратегиите за тях стартират от обособена секция с прожекции за преди малко прохождащите хлапета (т.нар. toddlers), през две обособени стратегии с филми за деца, втората с явен фокус върху тематиката за човешките права, до юношески филми за младежи.

" Младите хора през днешния ден имат доста занимания разполагаем, по тази причина е наша цел и задача да ги срещнем с киното на допустимо най-ранна възраст. Само по този начин те ще се трансфорат в наша аудитория в бъдеще и ще са тези, които гледат формалната ни селекция " - без планиране дава отговор директорката на фестивала Тина Лок-Трамберг на въпроса за какво за един актуален кинофестивал е значимо да има такава богата кино стратегия за деца . Когато заговаряме за визията ù за бъдещето на " Черни нощи " след първия четвърт век битие, тя още веднъж акцентира, че развиването на кинообразованието е основна част от нея.

За разлика от множеството други огромни фестивали от класа си Талин не наподобява да се стреми към провокации и бляскавост в главната си селекция, а по-скоро търси отзивчива изчерпателност и показване на положителното и поредното от интернационалното кино. В този смисъл " Черни нощи " е по-скоро фестивал-витрина, с над 250 кино лентата всяка година, очертаващи редом протичащите процеси в актуалното кино. Изборът на филм като " Скъпи Томас " (Dear Thomas) на немския режисьор Андреас Клайнерт за притежател на Голямата премия на фестивала тази година не е незакономерен, а по-скоро може да служи за разтуха на паниките, че в актуалното кино господства една-единствена, нова парадигма, изискваща толерирането единствено на филми, разказващи за групи и персонажи, към които камерите се обръщаха по-рядко и с по-малко същинско любознание до момента.

" Скъпи Томас " предлага по-скоро едноизмерен и много прочут роман. Филмът споделя историята на известния публицист, драматург и кинотворец Томас Браш. Сюжетът обрисува непрекъснатите конфликти на писателя със системата. В Източна Германия, където е роден и израства, поради буйните си позиции той е държан под надзор и рядко има опция да разгласява. Признанието му идва на Запад, само че там стартира и протестът му против чувството, че бива трансфорат в стока и сувенир. В дъното на спора стоят пречупените в ранна възраст връзки на писателя с праволинейния му татко, който се пробва да го изпрати във военно учебно заведение, а след това го издава на управляващите като участник в опит за образуване на митинги в поддръжка на Пражката пролет.
" Сватбеният ден " на поляка Войчех Смажовски беше отличен за най-хубав сюжет и за постановка Източник: PÖFF Реклама
Много по-задълбочен размисъл за тънките, само че здрави връзки сред историческото минало и сегашното, както и за обособените ориси, вплетени в тях, предлага различен филм от формалната селекция на фестивала - " Сватбеният ден " (The Wedding Day) на водещия полски режисьор Войчех Смажовски. " Паметта е нещо ужасно, само че без памет индивида го няма ", изрича, гледайки в камерата, полският деец Антон Вилк, до момента в който екранната му история нашепва за забравата и изкривените групови мемоари. Служейки си с премрежения дементен взор на стареца, филмът с лекост наслагва неговата младост по време на Втората международна война, когато той е очевидец и частица в връзките сред руските и немските бойци с полското и еврейското население в малко полско населено място, с разпадащия се в настоящо време свят на арогантния му наследник, притежател на касапница. Именно поради мъдрата си описателност, съчетана с сензитивното и правдиво следене на житейски пластове, филмът справедливо получи Голямата премията на фестивала за най-хубав сюжет и за постановка.

След като предходната година филмът " Страх " на Ивайло Христов (виж - бел. ред.) отпътува от Талин с Голямата премия, през 2021 година българското кино още веднъж участва мощно в програмата на един от 15-те най-престижни фестивала в света от така наречен А клас. Два кино лентата направиха своята интернационална премиера по време на 25-ото издание на " Черни нощи " - " Януари " на режисьора Андрей Паунов, въодушевен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, беше измежду селектираните заглавия в категорията " Бунтари с идея ". " Колите, с които нахлухме в капитализма " на режисьорите Борис Мисирков и Георги Богданов пък беше определен за присъединяване измежду филмите в " #pöfftrending ", показваща " висшата мода в документалистиката ". България беше и единствената страна, от която бяха селектирани два от общо четиринадесетте плана за пълнометражни филми в развиване, търсещи интернационалните копродуценти във значимата за киноиндустрията платформа &Baltic Event. Там с евентуални бъдещи сътрудници се срещнаха плановете " Гамбит " на Константин Божанов и " Две по едно " на Владимир Петев.
Преди премиерата на " Януари " по Радичков на реж. Андрей Паунов (най-вляво на снимката) Фотограф: Liis Reiman Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР