Онлайн пазаруването в Европейския съюз става все по-популярно, като през

...
Онлайн пазаруването в Европейския съюз става все по-популярно, като през
Коментари Харесай

Европейците все по-често пазаруват онлайн, българите са сред най-недоверчивите

Онлайн извършването на покупки в Европейския съюз става все по-популярно, като през 2017 година 68% от употребяващите интернет на територията на Европейски Съюз са си купили стока онлайн. Най-активни са хората на възраст сред 16 и 54 години. За последните 10 години максимален растеж на търсещите артикули в интернет има измежду европейците сред 16 и 24 години, като скокът е с 27%. Това демонстрират данните от проучване на европейската статистическа организация Евростат.

Голямата разлика сред Севера и Юга

От изследването се обрисува огромната разлика сред Северна и Южна Европа. Лидери по онлайн извършване на покупки са Англия, Швеция, Дания и Германия, където 80% от употребяващите интернет са създали най-малко една покупка през интернет за последните 12 месеца. На последните места са Румъния и България с малко над 20%. За последните пет години най-завишен е ползата към онлайн стоките в Чехия, Литва, Испания и Италия.

Слабо доверие към онлайн търговията е най-видно в страните от Източна и Южна Европа. В множеството случаи то е резултат от метода " проба-грешка " - жителите на страните от тази част на Европейски Съюз са показали, че са купували артикули по интернет, само че постоянно те дошли счупени, а при натрапен платеж се е оказвало, че сумата е по-голяма от тази, която е посочена от търговеца.

Кои са най-търсените онлайн артикули в Европейски Съюз

За поредна година най-търсените от европейците артикули в интернет са облеклата и спортните артикули. Те са най-купувани онлайн от потребителите сред 16 и 24 години. Следват пакетите за екскурзии, които пък са най-предпочитани от най-възрастните консуматори. Хората сред 25 и 54 години най-често купуват артикули за дома. 40% от всички онлайн покупко-продажби са на стойност сред 100 и 499 евро.
Основната причина за покачването на интереса към извършването на покупки в интернет е опцията да се купи нещо когато и да е, където и да се намираш. Разнообразието на стоките е доста по-голямо от това във физическите магазини, а клиентите могат да съпоставят цените, до момента в който стоят на дивана, показва Евростат.

От организацията прецизират, че няма огромна разлика измежду интернет купувачите по полова принадлежност. Такава обаче се вижда при признака " учебен ценз " – по-образованите хора пазарят онлайн доста по-често от тези с по-ниско обучение. Разликата е 35%.

Кои са най-недоверчиви

Най-недоверчивите народи при онлайн извършването на покупки са България и Румъния, където надлежно 11% и 13% от ползващите интернет са поръчали или купили стока онлайн за последно преди повече от година. България е на последните места по онлайн пазаруване на хранителни артикули, артикули за дома, електроника и екскурзии. Страната е и на дъното по интернет покупки от страни от Европейски Съюз.

И до момента в който в Източна Европа хората избират извършването на покупки да става с физическото посещаване на даден магазин поради разнообразни проблеми при онлайн покупката, то в останалата част на Европейски Съюз доверието е доста по-високо. Близо 70% от поръчалите си артикули през интернет нямат никакви недоволства от услугата. Най-честите проблеми, с които са се сблъсквали, са закъснение на доставката или сбъркана поръчка.

Най-често купуваните онлайн артикули от страни отвън тази, от която е клиентът, са електрически уреди, облекла, играчки, книги и дискове с музика и филми. Техният дял от този вид търговия е близо 80%.

Повече данни вижте в създадената от OLX и " Дневник " интерактивна карта OLX география. Тя демонстрира потребителската интензивност по области и най-търсените артикули за месеца, както и най-предлаганите от продавачите артикули и услуги. В мобилната версия за по-удобно прилагане виждате най-търсените категории артикули по области.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР