Онлайн насилието срещу жени журналисти е една от най-сериозните глобални

...
Онлайн насилието срещу жени журналисти е една от най-сериозните глобални
Коментари Харесай

Доклад: Все повече журналистки са жертви на онлайн насилие

Онлайн насилието против дами публицисти е една от най-сериозните световни закани за свободата на словото и е асъдействало за убийството на репортерки , настояват откриватели - създатели на нов интернационален отчет, написа БГНЕС.

Учените, интервюирали над 1000 журналистки в 15 страни, откриват, че голямото болшинство от тях са били обект на онлайн принуждение и закани.

Majority of female journalists have been target of online violence – report
— The Guardian (@guardian)
Те приканиха фирмите за обществени медии да преразгледат логаритмите, за които е открито, че подтикват омразата към дамите, а причинителите на онлайн принуждение, учредено на пола, да бъдат глобени.

Авторите на " The Chilling " приканват държавните управления, както и новинарския бранш и огромните софтуерни корпорации, да създадат повече за справяне с проблем, който дефинират като " рецесия на онлайн насилието против дами публицисти " .

Сред интервюираните е награждаваният проверяващ публицист от Guardian и Observer Карол Кадуаладр, която разкри по какъв начин персонални данни, принадлежащи на милиони консуматори на Фейсбук, са били скрито събирани от английската консултантска компания Cambridge Analytica, най-вече за задачите на политическата реклама.

Анализът на екипа откри, че Кадуаладр е била обект на 10 400 обособени случая на явна корист сред декември 2019 година и януари 2021 година

Тези злоупотреби са били директно свързани с пола и са имали за цел да " унижат, омаловажат и дискредитират " журналистката както в персонален, по този начин и в професионален проект.

To mark the International Day to for Crimes Against Journalists, we’re launching 'The Chilling’ in full
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР