Онлайн измамниците стават все по-креативни. Нова схема с SMS-и примамва

...
Онлайн измамниците стават все по-креативни. Нова схема с SMS-и примамва
Коментари Харесай

Деси Банова-Плевнелиева получила странни SMS-си, за малко да я замесят в измамна схема

Онлайн измамниците стават все по-креативни. Нова скица с SMS-и примамва българи с мними предложения за работа. Адресът е Китай, а предлагането е работа в енергийна компания с облага до 1040 $ на месец.

В света на всеки 30 секунди човек с достъп до интернет става жертва на машинация. Тази седмица в полезрението на киберпрестъпниците попадна и България. В схемата им се оказа и Деси Банова-Плевнелиева. " Получих два SMS-а, в които ме уведомяваха, че са енергийна компания, която си търси хора и облагата дневно варира от 3 до 1040 $. Като го видях, на секундата се усетих, че най-вероятно е някаква машинация ", споделя тя пред NOVA.

Екипът на малкия екран потъна в дълбините на тъмната мрежа, с цел да се опита да разплете новата киберизмама. Там няма телефонен номер, разполагаем е единствено на подателя. На финала всеки SMS ни препраща към друг акаунт в Telegram.

Симеон Нгуен е етичен хакер и специалист по киберсигурност. От години върви по следите на нарушителите в мрежата, даже беседва с тях. " Просто чат със напълно естествен човек. Казах, че се интересувам. В следствие ми дава отговор, че е маркетинг управител от въпросната компания. Питат ме на какъв брой години съм - допускам, че таргетират по-възрастни хора, които не са доста начетени с технологиите. Дават ми информация за въпросните електронни зареждачки ", споделя специалистът.

Хората зад новата машинация оферират на жертвите да станат медиатори на портативни акумулатори, които преди да продадат, би трябвало да си купят. Рекламен видеоклип е подправената гаранция, че всичко е истина. " В следствие ти изпращат линк за един уебсайт, в който би трябвало да се регистрираш с телефонния ти номер. Дават доста положителни насоки. Много са дружелюбни и в следствие прехвърляш пари в Китай или където и да са ", изяснява схемата Симеон Нгуен.

Цялата преписка е на български език, само че измамниците са чужденци. В играта на котка и мишка влиза изкуственият разсъдък. Той е задоволително интелигентен, с цел да разпознае бързо изразните ни средства, реакциите ни и даже моментите, в които можем да се усъмним. Онези, които не съумеят да влязат в мрежите на измамниците, получават още от същото - нови офанзиви, до момента в който интернет октоподът не ги задуши. Обикновено става с едно мобилно приложение, направено в отдалечен Китай.

" Всяко едно приложение желае права до контакти, камера, локация. Иска извънредно доста достъп до телефона ти. Оттам могат да ти гледат SMS-и, фотоси, да ти изтеглят пари, да си пишат с приятелите ти ", добавя киберекспертът. След всеобщата офанзива през последните седем дни излъгани българи от новата SMS скица към момента няма, споделиха от ГДБОП. Какво въпреки всичко да вършат тези, които ще получат лъжливото известие на телефона си? " Да го пренебрегват. Това е едно от най-хубавите неща. Ако нещо звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина, значи не е истина ", безапелационен е Симеон Нгуен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР