Украински хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма точат

...
Украински хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма точат
Коментари Харесай

Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяви война

Украински хакери, представящи се за известна българска куриерска компания точат хиляди левове от неподозиращи жертви.

Денят е четвъртък. Кибербандит, представящ се за Иванка, желае да купи камера втора ръка за 236 лв. от Мария, споделя NOVA. Пращат ѝ линк, сякаш към уеб страницата на огромна куриерска компания, и ѝ желаят данните на банковата карта.

" Малко ми се стори необичайно, само че пък не знам за какво го направих. Не мога да си обясня за какво си дадох данните ", казва Мария Попова. 

Съпругът на Мария е програмист в Петрич. Но такива неточности се случват и в най-хубавите кибер фамилии. " Получи се трагикомична ситуация, тъй като отсъствах от у дома. Тя просто се е тормозила да ми звънне и взема решение без да пита да извърши тази продажба ", обяснява Илия Попов.

Кибер бандитите създали и чат за поддръжка. " Точно това я е заблудило, че все едно контактува със самата компания и сужител ", показва брачният партньор ѝ. 

В този чат ѝ споделят, че банковата ѝ карта, която има спомагателни ограничения за сигурност, краткотрайно не работи. " Когато ѝ споделят за временнния проблем - взема решение да даде по-несигурната карта с 2D парола, която по-лесно може да се манипулира ", добавя Попов.

" Тази жена по Viber спря да дава отговор, техническата поддръжка спря. Не можех да изпратя нищо. Звъннах на компанията пощальон и те споделиха, че е машинация ", споделя пострадалата.

Този тип “фишинг " измами са познати на българските служби от 2021 година. " Ежедневно имаме по два-три сигнала за такива измами. Веднъж седмично имаме жертва, която губи парите си от банковата им карта. В сходни измами жертвата, която е с най-висока загуба е с 12-13 хиляди лв.. Хакерите записват домейни. Сайтове, които наподобяват на известни компании, които дават някакви куриерски услуги ", заяви шефът на отдел “Киберпрестъпност " в ГДБОП комисар Владимир Димитров.

За да не се хванем в клопката, би трябвало да гледаме какво е разширението на уеб страницата. В случая на петричкото семейство уеб сайтът приключва на ".bg-r ". " Като се отвори в браузър на телефон да се види единствено първата част от името на домейна, което да подмами жертвата. Организираните незаконни групи са от съветско говорящи страни ", добави комисарят.

Когато семейство Попови подават сигнал към банката, че 236 лв. са им източени схващат, че парите им към този момент са изхарчени в Украйна. " Разбрахме след направената транзакция и там въпреки всичко те вземат участие в интернационалните условия и си написа нейните данни, на институцията откъдето са декларирани парите, нейната сума и тези изтеглени с украинска валута ", разказва Илия Попов.

Екипът на NOVA прави експеримент. При опит да се набере номера на измамника, той незабавно затваря. Оказва се, че подобен номер не съществува. " Идеята им е просто като записват Viber или Whats up да наподобява като български консуматор. Естествено, ние се опитваме да им противодействаме, само че са ни лимитирани опциите, тъй като са в страни, които не спомагат на българските органи, Европол, Интерпол или ФБР ", казва Димитров.

Семейство Попови са 7-членно семейство. Но и да не видят откраднатите им пари още веднъж, няма да им повлияе на фамилния бюджет.

За да не се случват повече такива измами, петричкия програмист предлага своите услуги. " Ако не могат да се оправят, да се свържат с мен от самата компания, с цел да им оказа помощ да си отстранят казуса ", показва Попов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР