Административния съд в Пловдив обяви за незаконен отказът за организиране

...
Административния съд в Пловдив обяви за незаконен отказът за организиране
Коментари Харесай

Съдът реши: Допитване на жителите относно кариерата на “Запрянови-03“ в Горнослав трябва да има

Административния съд в Пловдив разгласи за противозаконен отводът за образуване на публично допитване по отношение на кариерата край Горнослав. Кметът на Асеновград ще би трябвало да свика общо заседание на живеещите в региона на капиталовото предложение, като даде право да гласоподават съгласни ли са то да бъде осъществено.
Прочетете още
Припомняме, че в края на 2023г. Местния предприемчив комитет за битка с кариерата на „ Запрянови-03 “ направи подписка, с която желае от локалната власт да провежда заседание, където да се организира допитване. Въпросът, на който жителите на Горнослав би трябвало да отговорят, е: „ Съгласни ли сте Община Асеновград посредством кмет и/или общински съвет да разреши смяна на предназначението на държавни парцели – гори, находящи се в землището на Горнослав, за кариери за рандеман на подземни благосъстояния, сметища или замърсяващи производства посредством ПУП-ПРЗ? “

Искане за привикване бе импортирано до локалната администрация през януари. Приложена бе и подписка, подкрепена от 77 души с адрес на регистрация в Горнослав. Месец по-късно обаче кметът Христо Грудев излезе свърна подписката с претекст, че процедурата не следва да се организира.

В писмото са изложени просторни съображения, че според Закона за горите и Закона за устройство на територията смяната на предназначението на държавни парцели – гори се прави от органи, разнообразни от общинския съвет и кмета. Затова е посочено, че поставеният на решение въпрос не е от компетентността на кметът на Община Асеновград и на Общинския съвет – Асеновград.

В отговор на това учредителите на МИК апелираха решението на кмета пред Административен съд. Решението, излязло на 30 април, е в тяхна изгода, като се дава мотив, че са „ налице предпоставките за привикване на общо заседание, а експлицитният отвод на ответника е незаконосъобразен “.

На кмета на Асеновград са дадени инструкции да изпрати подписката, събрана от инициативния комитет за битка с кариерата, до ГРАО, която неотложно да извърши инспекция по отношение на валидността ѝ. За да се свика заседание би трябвало да има повече от 20 достоверни подписа на лица, които са с непрекъснати изборни права и имат непрекъснат или сегашен адрес в Горнослав. Когато завърши инспекцията, кметът би трябвало да започва процедура по привикване, като оповести жителите в период от 15 дни за осъществяване на общото заседание.

Община Асеновград е наказана да поеме разноските по делото. 

Водеща фотография: Венелин Добрев
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР