Онлайн енциклопедията Уикипедия е блокирана в Пакистан заради богохулствено съдържание,

...
Онлайн енциклопедията Уикипедия е блокирана в Пакистан заради богохулствено съдържание,
Коментари Харесай

Пакистан блокира Уикипедия заради богохулствено съдържание - Свят

Онлайн енциклопедията " Уикипедия " е блокирана в Пакистан поради богохулствено наличие, разгласи през днешния ден Пакистанският телекомуникационен регулатор, предадоха международните организации. Богохулството е доста внимателен въпрос в мюсюлманската страна.

Достъпът до " Уикипедия " е бил блокиран през вчерашния ден в цялата страна, откакто настояванията на пакистанските управляващи да бъде отстранено богохулствено наличие не са били почетени и не е бил спазен крайния период за това, съобщи Малахат Обаид, представител на регулатора.

В сряда той даде на " Уикипедия " период до петък, с цел да изтегли богохулното наличие, само че без да разяснява защо тъкмо става дума. Според представителя на пакистанския регулатор наличието е било изтеглено отчасти и до момента в който не бъде изтеглено изцяло, " Уикипедия " ще остане блокирана.

В изказване " Фондация Уикипедия ", която ръководи " Уикипедия ", съобщи че блокирането пречи на петата най-населена страна в света да доближава до най-голямото гратис средство-референт на знанията. " Ако това продължава, това ще лиши също по този начин света от достъп до знанията, до историята и до културата на Пакистан ".

Според Усама Хилджи, който е правозащитник в региона на цифровите технологии и услуги, блокирането е резултат от още по-голямо изпитание за практикуване на по-голям надзор върху интернет наличието. " Основната цел е да се заглуши гласа на всички дисиденти ", добавя специалистът и напомня, че в Пакистан богохулството неведнъж се употребява за тази цел.

В предишното някои страници на " Уикипедия " бяха цензурирани в Пакистан. Интернет колосите " Facebook " през 2010 година и " ЮТюб " през 2012 година и 2016 година също бяха блокирани със същия претекст. Наскоро платформата " ТикТок " също не можеше да популяризира на няколко пъти наличие в страната, дефинирано от регулатора като непочтено или аморално, напомня Франс прес.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР