Омикрон вариантът на коронавируса е с по-висока заразност и по-кратък

...
Омикрон вариантът на коронавируса е с по-висока заразност и по-кратък
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Омикрон засяга по-често горните дихателни пътища и по-рядко белия дроб

Омикрон разновидността на ковид е с по-висока инфекциозност и по-кратък инкубационен интервал. При него 5 пъти по-често са повторните инфекции. Това съобщи по Нова телевизия проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания.

Според нея откритите у нас 12 случая с Омикрон са от седмицата преди Бъдни вечер. Очаква се обаче покачване на инфектираните с Омикрон.

" Бързото разпространяване се дължи и на по-леките признаци. Този вид визира по-често горните дихателни пътища и по-рядко белия дроб. Трябва да сме нащрек. Има ограничения - имунизация, бустер, маски, отбягване на всеобщи събирания, има експерти, които знаят по какъв начин се реагира при пандемия. Трябва да се съблюдават предписанията ", моли проф. Христова. Омикрон минава по-рядко със загуба на усет и подушване. Често е със суха кашлица, по-ниска температура и минава за 2-3 дни.

Според математика от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев ясно е, че хората с Омикрон не са 12. Въпросът е дали не са 1000 души. И дали другата седмица няма да приказваме по тази причина, че инфектираните с Омикрон към този момент са 5000.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР