Омикрон и подвариантите му доминират в България. Това става ясно

...
Омикрон и подвариантите му доминират в България. Това става ясно
Коментари Харесай

Коронавирусът: Омикрон и подвариантите му доминират в България

Омикрон и подвариантите му преобладават в България. Това излиза наяве от информация на /НЦЗПБ/. 

В НЦЗПБ посредством целогеномно секвениране са оценени 332 клинични проби със SARS-CoV-2.

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 06.07-23.08.2022 година и са изпратени от 37 разнообразни лечебни заведения от 24 области на страната.

При всички 332 клинични проби е открит вирусен вид Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.х (1,8%), BA.4.x (3,0%), BA.5.x (72,3%) и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (22,9%).

Разпространението на разновидностите на SARS-CoV-2 в другите области на страната е показано в таблицата.

Справката за положението на пациентите е към 01.08-01.09.2022 година Провежда се в допълнение епидемиологично изследване.

От Центъра разгласиха и таблица, която демонстрира наклонността в разпространяването на разновидностите на Омикрон в България (проби от 6 Юли до 23 Август): 


През май 2022 година двата подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха оповестени от СЗО и ECDC за „ разновидности, будещи безпокойствие “, напомня

Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 бяха открити за първи път в Южна Африка, надлежно през януари и февруари 2022 година

BA.4 и BA.5 имат доста от разновидностите, присъщи на в началото открития вид Омикрон, само че имат повече общи черти с разновидността BA.2. Те имат редица спомагателни разновидности, някои от които могат да трансформират характерностите на вируса. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР