Омерзително е това, което се случва в БСП след решението

...
Омерзително е това, което се случва в БСП след решението
Коментари Харесай

Петър Витанов: Обида и нелеп аргумент е да се натяква на левия избирател, че е технически неграмотен

Омерзително е това, което се случва в Българска социалистическа партия след решението да поддържа „ хартиената коалиция “ в Народното събрание. Това разяснява Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и член на Националния съвет на Българска социалистическа партия пред радио „ Фокус “. Витанов отговори и на въпроси, свързани с въглищните ни централи, както и с вероятността страната ни да бъде призната в Шенгенското пространство.

„ Дори и възрастните хора в България, чийто деца и внуци, за жалост, са принудени да работят и живеят в чужбина, реализират връзка посредством вайбър, други платформи. Обида е към левия гласоподавател, когато му се натяква, че той е механически необразован и не може да отиде до машината и да гласоподава. Това е безразсъден мотив, който буди единствено оскърбление и отчаяние “, сподели Петър Витанов.

„ Аз съм омерзен от това, което виждам, от тези партии, които взеха решение да върнат хартиената бюлетина. Аргументът, че в Европа не се вършат избори с машини, също може да бъде оборен с обстоятелството, че в Европа няма и място, на което някой да си продава гласа за 20 евро. И когато България се е трансформирала в такова място, би трябвало да се вземат рискови ограничения. И машините, по всеобщо мнение, ограничиха купения избор “, добави социалистът, който предвижда, че старите порочни практики ще се върнат в изборния развой.

Според Петър Витанов сегашната позиция на Българска социалистическа партия ще нанесе тежък удар върху имиджа на партията.

„ Само преди шест месеца председателката споделяше крилатата фраза, че „ от партия, с която никой не желае да си приказва, Българска социалистическа партия се е трансформирала в партия, с която всеки желае да преговоря “. Е, от през днешния ден няма кой да желае да си приказва с Българска социалистическа партия и аз го споделям с голяма болежка “, сподели още Витанов.

Според евродепутата възможностите за кабинет, още от първите дни след изборите, не наподобяват огромни.

„ Единствената опция е посредством осъществяване на третия мандат, само че това минава през една коалиция, очевидна или по-скрита, сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Български напредък “. И в случай че някой ни тласне към сходно нещо, това ще значи цялостна разпродажба на Българска социалистическа партия. Надявам се, че там е останала най-малко капчица здрав разсъдък “, разяснява Петър Витанов.

Витанов разяснява и настоящия скандал, обвързван с бъдещето на въглищните ни централи.

„ На всички български политически партии беше ясно още преди 4 години, когато новата Европейска комисия изложи своята идея за енергийна промяна, за прекосяването на стопанската система към по-екологични енергийни източници, че затварянето на въглищните централи следва. Именно заради тази причина бяха признати редица закони, които дават опция за разпределяне на доста средства, на милиарди – по Фонда за обективен преход, по Плана за възобновяване и резистентност, които да подсигуряват, че тази зелена промяна няма да стане на непостижима цена “, напомни Витанов.

„ Въглищните централи да продължат да работят още 30-50 година Да, нямаме интерес да ги затваряме сега. Но след 15-20 години, когато трансформираме нашата енергетика, тогава най-нормалното нещо ще е да преминем от въглищни централи на различен вид енергийна обезпеченост, както направи половин Европа. Идеята беше тези, които са най-нерентабилни, да бъдат затворени. А държавните ТЕЦ-ове да работят още 20 години. Трябваше да се мисли в тази посока и не виждам нищо толкоз трагично “, разяснява Петър Витанов.

На въпрос на водещата дали има информация, че Европейска комисия е решила да отдели Румъния от България за влизане в Шенген, Петър Витанов съобщи: " Подобна публична информация няма. Но няма да скрия, че сходни клюки се тиражират. Полагаме неимоверни старания да предотвратим сходен сюжет “.

Социалистът добави, че като евродепутати водят дейни диалози влизането на България и Румъния в Шенген да стане факт още през декември. Той подсети единната позиция на всички български евродепутати, както и това, че Екологичен потенциал поддържа с огромно болшинство двете страни.

„ Надявам се да няма обособяване, защото това би било извънредно неприятно. Ние вършим всичко допустимо никой даже да не си намерения да ни раздели “, сподели още Витанов. Евродепутатът от групата на Социалистите и демократите показа опасенията си, че в България има доста политически сили, които не желаят страната ни тъкмо в този момент да стане член на Шенгенското пространство, тъй като това ще бъде огромен политически триумф за служебното държавно управление, което не страда от липса на съперници.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР