„Омерзен съм от това, което става в България. Темата на

...
„Омерзен съм от това, което става в България. Темата на
Коментари Харесай

Иван Ценов пред ФАКТИ: Управниците бързо се организират в престъпни групи


„ Омерзен съм от това, което става в България. Темата на България не е кой какъв е и от кое място е пристигнал, а това, че дневно понижаваме с към 150 души и продължаваме да понижаваме. Тази пандемия беше ръководена по този начин, че усили смъртността с 15% и никой не дава отговор за това. Смъртта е увеличена не поради вируса, а поради ограниченията, които взеха против този вирус. 15% увеличена смъртност са 15 600 индивида по техни данни. От тях единствено 7500 са с открит ковид “.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ математикът и държавник Иван Ценов. Ценов дълги години изповядва концепцията, че ръководещите и чиновниците в администрацията би трябвало да носят наказателна отговорност.

„ Пандемията беше ръководена неприятно. Аз съм експерт по ръководство. Ако управлявате неприятно един аероплан, можете да го разбиете “, добави той.

Позовавайки се на книгата „ 21 урока за 21-ви век “ на Ювал Ноа Харари, Ценов уточни проблем, който съгласно него въобще не е единствено български: „ Това са прогнозите на Харари за близкото бъдеще. Проблемът е, че новите технологии - биотехнологиите и компютърните технологии водят до проблеми с така наречен огромни бази данни – който ги ръководи, той ръководи света. В този смисъл са застрашени милиарди хора. Знаете ли от какво са застрашени? Ще бъдат непотребни и никой няма да се бори за тях “.

„ Харари планува, че светът може би ще се раздели на две. Едни ще се бият с лъкове и стрели, другите ще се бият с логаритми и ще бъдат по-красиви, ще живеят по-дълго. С други думи кастовото разделяне на света следва извънредно и не се знае какви последствия ще има “, сподели още той.

Разговорът мина към конституционната промяна, за която Ценов упорства – въвеждане на наказателна отговорност за управленците и държавната администрация. Той уточни, че сега те имат не просто имунитет, а индемнитет – т.е. получават застраховка за дейностите си. „ Една страна не може да издържи по този начин – каквото създадат управниците, все е хубаво, тъй като управниците бързо се провеждат в незаконни групи “, сподели Ценов.

„ Принципът за ненаказуемост дава опция за основаване на проведени незаконни групи по вертикала в нашето общество – от циганина дървосекач до министъра. Всеки почтен човек, който желае да влезе, с цел да попречи, го махат “, изясни Ценов.

Той сподели още, че единственият човек, който напоследък обръща внимание на неговата концепция, е Корнелия Нинова. „ Направи го в свое присъединяване по Българска национална телевизия предходната седмица. Тя сподели по този начин: „ Смяната на личностите не е смяна, тя е замяна. Ние би трябвало да променим разпоредбите, тъй като по Конституция народните представители не носят наказателна отговорност за законите, които вършат, и те вършат корупционно законодателство “. Даде образец със законите за държавните поръчки. Знаете ли какво още обаче сподели госпожа Нинова? Тя сподели, че това е нейно персонално мнение. Тоест Янаки Стоилов, който е професор по право, споделя, че Конституцията е добра “, сподели Ценов.

Той даде и образец: „ Конституцията на една свинеферма добра ли е? Добра е за свиневъдите. А за прасетата? “.

На въпроса дали България щеше да е друга, в случай че бяхме съдили някогашните ни министри и депутати, той отговори: „ Още първите наказани ще спрат мераклиите, които желаят да ръководят, без да имат подготовка. Гешев в никакъв случай нямаше да стане основен прокурор, в случай че знаеше, че могат да му отрежат главата “.

„ Гешев извърши закононарушение от общ темперамент, когато изнесе СРС-тата. Никой обаче не го съди. Защо? Защото има опраскване. В прокуратурата има подчиненост, в която старшият прокурор може да спре наказателното произвеждане, което стартира младшия, и да му спре кариерното развиване. Има индемнитет – наказателно неотговорност, за правене на закони, за отсъждане, настрана имунитет – наказателна цялост за закононарушения от общ темперамент “, сподели още Ценов.

Той беше безапелационен, че в случай че бъде въведена наказателна отговорност и за прокурорите, системата доста бързо ще се усъвършенства в кадрово отношение, тъй като за всеки прокурорски акт, който цели да се гаври с някого, ще може да бъде заведен срещуположен иск. Ценов даде образец със случая „ Осемте джуджета “ и сподели още: „ Прокурорът носи административна отговорност, само че не и наказателна. Ако аз карам рейс и катастрофирам, аз давам отговор. Ако катастрофира страната, която карам, аз не нося наказателна отговорност “.

Като учител във висше образователно заведение, Ценов разяснява също обвиняванията към Петър Илиев за плагиатство. „ Нека да кажа по този начин – те са преписвали от едно място. Затова техните текстове съответстват. В България просвета, и то по право, не може да се прави по формулировка. Много ще ме учуди, в случай че някой е направил просвета. Те просто би трябвало израстват кариерно, би трябвало да станат аспиранти, би трябвало да защитят дисертация, би трябвало да минат през разнообразни препоръки и да вземат някаква служба “.

„ Това момче, което упрекват в плагиатство (б.р. Петър Илиев) – ами, той е необразован. Той не знае защо става дума. Той приказва клишета “, сподели още той.

„ Конституцията на България е поръчител за законното изтриване на страната от картата на света. Повтарям - законно “, безапелационен беше Ценов. „ Те не вършат никакви нарушавания, тъй като са освободени от отговорността. Както един невръстен и неуравновесен не носят наказателна отговорност за дейностите, които правят, които са вероятно закононарушения, по този начин отговорност не носят и нашите управленци – депутатите, които вършат закони, съдиите, които съдят, прокурорите, следователите, конституционните съдии, президентът, до последни служител. Вместо тях, съдят страната. И кой заплаща? Тези, които заплащат налози “, сподели Иван Ценев към края на присъединяване си.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР