Омбудсманът публикува Единадесетия годишен доклад на институцията от проверките в

...
Омбудсманът публикува Единадесетия годишен доклад на институцията от проверките в
Коментари Харесай

Защитата на правата на хората с психични заболявания стои с особена острота

Омбудсманът разгласява Единадесетия годишен отчет на институцията от инспекциите в местата за отнемане от независимост през 2023 година, осъществени от Националния предпазен механизъм (НПМ)*.

В отчета се прави резюме, че през последните две години преди всичко и с особена заостреност омбудсманът слага тематиката за отбрана правата на хората с психологични болести, показват от пресслужбата на публичния бранител.

Отчита се, че в интервала 2022 година – 2023 година са осъществени общо 25 неочаквани инспекции в психиатрични заведения и центрове за резидентни обществени услуги.

„ По смисъла на Конвенцията срещу изтезанията и други форми на грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване към Организация на обединените нации и Европейската спогодба за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване към Съвета на Европа – държавните психиатрични лечебни заведения са места за отнемане от независимост, защото част от пациентите са настанени със правосъдни решения и не могат непринудено да ги напущат. За това с изключително внимание омбудсманът като Национален природонаучен музей следи за недопускане на изтезания и други форми на нечовешко или унизително отношение в тези места “, написа в отчета.

Там се отбелязва още, че в интервала от 2019 година до 2022 година омбудсманът като Национален природонаучен музей неведнъж сигнализира виновните органи за наличието на хронични проблеми в държавните психиатрични лечебни заведения, установени са унизителни материални условия на живот, хроничното недохранване на пациентите заради сбъркан модел на финансиране, неприятно качество на здравната грижа, липса на кадрово застраховане и устойчива политика за превъзмогването му, в това число липса на обществени услуги, които да спомогнат за реинтеграция на пациентите в ДПБ.

В тази връзка омбудсманът упорства да се подхващат редица незабавни ограничения за предотвратяването на всяка допустима форма на унизително третиране или изтезания. На първо място да се обособи действието „ мъчение “ като независимо закононарушение, на последващо – да се ангажират практики за ефикасен надзор – прокуратурата да упражнява регулярен контрол при осъществяване на наказателните и други насилствени ограничения във всички държавни психиатрични лечебни заведения, тъй като те се водят места за отнемане от независимост.

Омбудсманът предлага още да се осъвремени правната уредба на реда за използване на ограничения за краткотрайно физическо ограничение при пациенти с открити психологични разстройства и да се изготви протокол за използване на насилствените ограничения „ имобилизация “ и „ изолираност “, в който ясно да се отбелязва с каква дълготрайност и какъв брой постоянно могат да бъдат изолирани и закрепени (връзвани) пациентите за интервал от 24 часа, както и да се конкретизират основанията, при които се ползват тези ограничения.

В отчета се упорства и за разширението на опциите за цивилен надзор посредством наложително включване на разположение с юридическо обучение и представител на правозащитна неправителствена организация в състава на Комисията за контрол по използването на ограниченията за краткотрайно физическо ограничение, както и да се унифицира методът на финансиране за всички здравни заведения за стационарно лекуване, като бъде привързан с качеството на предоставената здравна услуга.

В отчета е разказан и най-тежкият случай на мъчение от началото на мандата на омбудсмана като Национален природонаучен музей. Това е  зародилият на 2 октомври 2023 година пожар в Държавна психиатрична болница – Ловеч, при който умира пациент. Проверката на омбудсмана там откроява голям брой недостатъци на системата за даване на качествена психиатрична грижа и отбрана на психологично болните. Например - дефицити в правната рамка и практиките по използване на ограниченията за краткотрайно физическо ограничение на лицата в ДПБ, неналичието на ефикасни механизми за надзор от държавните институции, както и хронични проблеми с качество на предоставяната психиатрична помощ поради незадоволително финансиране на активността.

С целия отчет на публичния бранител можете да се запознаете.

*НПМ  е специализирана дирекция към омбудсмана, която следи, ревизира и прави оценка спазването на правата на индивида в пандизите, арести, домовете за медико-социални грижи за деца, центрове за настаняване от фамилен вид за деца и лица, психиатрии, домове за възрастни с увреждания, психологични разстройства и деменция, центрове за мигранти и бежанци и др. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР