Омбудсманът на България Мая Манолова, български евродепутати и министърът на

...
Омбудсманът на България Мая Манолова, български евродепутати и министърът на
Коментари Харесай

Пращаме декларация до Юнкер: Сложете край на двойния стандарт при храните

Омбудсманът на България Мая Манолова, български евродепутати и министърът на земеделието Румен Порожанов през днешния ден подписаха обща декларация, адресирана към Европейската комисия, с която се опълчват на двойните стандарти при храните в Европейски Съюз и зоват за ново европейско законодателство, което да контролира пропуските досега.

" Изправени сме пред опасността от Европа на два стандарта, като добавка към към този момент съществуващата Европа на две скорости. Касае се за рискови и доста тревожни трендове, тъй като най-честите консуматори на тези храни с по-ниско качество са нашите деца! ", написа в декларация, която ще бъде адресирана до Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите по земеделие.

Манолова изясни, че сега има условия продуктите да са безвредни и в етикетите да бъде отразено наличието им, само че няма да възбрана за продаването на един и същи артикул с разнообразни индикатори в другите страни.

Тя е безапелационна, че смяна би трябвало да бъде направена в три точки

- Пълна възбрана за пласиране на еднакъв артикул с друго качество в разнообразни точки на Европейски Съюз

- Ясен механизъм за надзор

- Сериозни наказания за нарушителите

В началото на август излязоха резултатите от българското проучване на храните, което потвърди опасенията родното Министерство на земеделието и храните - разлика има и в качеството, и в цената на продуктите, като за изненада у нас са по-скъпи, в сравнение с в западната част на Европа.

" Въпросът с двойния стандарт на храните може да бъде решен единствено с единна европейска регулация ", безапелационен бе през днешния ден министър Румен Порожанов. Той даде обещание да следи и поддържа акцията на Манолова и цялата ѝ организация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР