Омбудсманът на Азербайджан, който в страната се нарича Комисар по

...
Омбудсманът на Азербайджан, който в страната се нарича Комисар по
Коментари Харесай

Азербайджан с нота за военни престъпления на Армения

Омбудсманът на Азербайджан, който в страната се назовава Комисар по правата на индивида, Сабина Алиева излезе с обръщения към интернационалната общественост за тежки нарушавания, осъществени от Армения в спора за Нагорни Карабах.

Декларациите са по отношение на цивилните жертви и опустошения в град Гянджа, настъпили заради следващия ракетен удар на Армения, както и интензивния и съзнателно тежък артилерийски обстрел по гробището в град Тертер Азербайджан от арменските въоръжени сили.

Азербайджан за следващ път приканва интернационалната общественост да не мълчи на тези насилствени дейности и да поддържа справедливата позиция на страната в условието си от Армения да постави завършек на своите незаконни действия и да вземе решителни и обвързващи решения, които откриват интернационална правна отговорност.

Агенция Стандарт разгласява цялостните текстове на двете изказвания на Комисаря по човешките права на Азербайджан:

Изявление

на комисаря по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан по отношение на цивилните жертви и опустошения в град Гянджа, настъпили заради следващия ракетен удар на Армения

Следвайки нападателната си политика, окупиращата Армения поредно и съзнателно продължава да изстрелва ракетни бомби по гъсто обитаемоте места на Азербайджан. По този метод Армения намерено нарушава устава на Организация на обединените нации, общите правила и правила на интернационалното право, в това число интернационалното филантропично право, изключително Женевските конвенции от 1949 година и техните спомагателни протоколи, както и контрактуваното преустановяване на огъня, провъзгласяно на 10 октомври 2020 година в 12:00 ч.

Съжаляваме, че на 17 октомври 2020 година към 01:00 ч. въоръжените сили на Армения, които не престават да правят военни закононарушения и терористични актове, включващи незаконни детайли против мира и човечеството, още веднъж удариха централните елементи на античната и гъсто обитаема Гянджа, вторият по величина град в Азербайджан, ситуиран надалеч от фронтовата линия, с ракети от територията на Армения. Според предварителните отчети са убити 13 цивилни, в това число 3 малолетни, 52 са ранени, а ориста на 2 деца е безизвестна. Многобройни цивилен уреди също бяха съществено изложени на вреди. Текат избавителни интервенции за избавяне на тези, които са попаднали под руините.

И по този начин, Армения за следващ път извърши военни закононарушения, като се насочи към цивилен лица на Азербайджан с военни провокации в нарушаване на Резолюциите на СБ Организация на обединените нации (№ 822, № 853, № 874 и № 884), (1993), които изискват неотложно и абсолютно евакуиране на окупационните сили от окупираните територии на Азербайджан.

Фактът на постоянни обстрели на град Гянджа, както и на Мингечевир, град със стратегическо значение за енергийната сигурност на района, както и на други обитаеми места в района, още един път потвърждава, че агресорът Армения като моноетническа страна подценява общите правила на интернационалното право, както и МХП. Въпреки това, според разпоредбите на МХП, по-специално Женевските конвенции, в обстановките на въоръжен спор страните би трябвало да вършат ясно разграничаване сред цивилни и бойци, военни и цивилен обекти.

Окупиращата Армения продължава своите военни закононарушения и терористични дейности против мира и човечеството, употребявайки специфични ракетни системи за ориентиране на цивилни лица в очевидно нарушаване на Женевските конвенции от 1949 година и техните спомагателни протоколи, изключително Женевската спогодба (IV), обвързвана със отбраната на цивилни лица по време на война (12 август 1949 г.), Хагската спогодба от 1954 година за отбрана на културните полезности при положение на въоръжен спор, КПД на Организация на обединените нации, Виенска спогодба за интернационалното право (1969) и други обвързващи интернационалните принадлежности за правата на индивида. Следователно е належащо водещите интернационалните организации и международната общественост да осъдят актовете на Армения и да вземат строги ограничения против него.

По този метод, като се има поради продължаващата политика на експанзия, военни закононарушения и терористични дейности от Армения, които заплашват живота и здравето на цивилни жители на Азербайджан и които са срещу мира и човечеството, ние неотложно и още веднъж призоваваме интернационалната общественост да не мълчи на тези насилствени дейности и да поддържа нашата обективна позиция, в условието си от Армения да постави завършек на своите незаконни действия и да вземе решителни и обвързващи решения, които откриват интернационална правна отговорност.

Сабина Алиева

Комисар по правата на индивида

(Омбудсман)

на Република Азербайджан

17 октомври 2020 година

ОБРЪЩЕНИЕ

на комисаря по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан по отношение на интензивното и съзнателно изстрелване на тежък артилерийски обстрел по гробището в град Тертер Азербайджан от арменските въоръжени сили

Ние, с възприятие на горест заявяваме, че арменските въоръжени сили от 27 септември 2020 година не престават интензивно да изстрелват благодарение на тежка артилерия и специфични ракетни системи по гъсто обитаемоте цивилни селища, обществени, културни и стратегически уреди, исторически, културни, религиозни здания на Азербайджан и даже гробищата, които допират моралните полезности на хората.

Арменската страна, в нарушаване на контрактуваното преустановяване на огъня, оповестено от 10 октомври 2020 година, продължава съзнателно да стреля по гъсто обитаемоте места на Азербайджан. В следствие 4-ма цивилни са убити и 4-ма са ранени заради умишленото нахлуване на арменските въоръжени сили върху градските гробища по време на заравяне в град Тертер в ранните утринни часове на 15 октомври 2020 година, в жестоко нарушаване на общите правила и правила на Женевски конвенции от 1949, което се явява като безчовечен акт и закононарушение против човечеството.

Редовният обстрел на цивилни селища и свети места от арменските въоръжени сили потвърждава още един път, че Армения, моноетническа страна, е приела фашизма като идеология и е нетолерантна към хора от други националности и религии. За разлика от агресора Армения, Азербайджан е мултиетническа, толерантна и мултикултурна страна, където разнообразни хора от друг набожен генезис съжителстват в другарска и братска среда. Азербайджан като самостоятелна страна с демократични правила основава равни благоприятни условия за всички нации, живеещи на нейната територия, без значение от тяхната вяра, език, раса и така нататък Азербайджан като място за среща на разнообразни цивилизации, в продължение на епохи, беше приет за място на национално и културно разнообразие, където хора от разнообразни етноси и вероизповедания живеят в среда на мир, успокоение, взаимно съгласие и разговор. Само в Баку има над двадесет асоциации и културни центрове на руснаците, украинците, кюрдите, лаките, лезгините, славяните, татите, татарите, грузинците, ингилоите, талишите, аварите, месхетинските тюрци, европейски и планински евреи, грузински евреи и германци. Наред с джамиите в столицата има и католически и православни църкви, еврейски синагоги като места за поклонение на вярващите. В Азербайджан е създаден специфичен модел на междурелигиозен разговор, който е добра процедура за доста полиетнически райони по света. Днес в голям брой висши образователни заведения по света се организира курс на тематика „ Азербайджански модел на мултикултурализъм “.

Представители на разнообразни религиозни общности у нас също приканиха международната общественост и религиозните водачи да стачкуват против непрекъснатия обстрел на гъсто обитаеми цивилни селища в Азербайджан, както и против терористичния акт като ликвидиране на цивилни по време на погребението в градското гробище в Тертер от арменската войска.

Бихме желали да подчертаем, че държавното управление на Армения и нейната диаспора са пристрастни и систематично се пробват да показват спора в Нагорни Карабах и военната експанзия на Армения против Азербайджан като религиозна борба и по този метод съзнателно се стреми да прикрие обстоятелството на окупацията, утвърден от четири резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и да сътвори усещане за религиозна борба измежду неинформирани лица. Подобна агитация за нашата страна, която е включена в листата на най-толерантните към вяра страни и е приета за страна без антисемитизъм и религиозна дискриминация във всички съответни ранглисти, несъмнено, е за жалост и изненадваща. В тази връзка заслужава единствено да се означи, че папа Франциск посети столицата ни през 2016 година, която беше оповестена за годината на мултикултурализма в страната, и публично съобщи на срещата с президента, че религиозната независимост е обезпечена у нас. Азербайджан също е възстановил катакомбите на Св. Марселино и Пиетро във Ватикана. Според интернационалното мнение Азербайджан е примерна, световна страна, където правото на приемливост и независимост на съвестта е обезпечено и е първата световна демократична република основана в мюсюлманския Изток. От тази позиция пропагандата, че арменската страна се пробва да преувеличи религиозния фактор, е неоснователна и очевидно е обречена на заличаване.

За следващ път призоваваме международната общественост, религиозните водачи и интернационалните организации да изискват от окупатора Армения абсолютно възпиране от незаконни дейности против цивилното население на Азербайджан, което е жестоко нарушаване на главните човешки права и свободи, причиняващо жертви и пренебрежение към материални, духовни и религиозни полезности, да освободи Нагорни Карабах и прилежащите области, които са исторически и интернационално приети територии на Азербайджан, и да предприеме незабавни дейности за определяне на интернационална правна отговорност против тази страна.

Сабина Алиева

Комисар по правата на индивида

(Омбудсман)

на Република Азербайджан
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР