Омбудсманът Мая Манолова внесе искане в Конституционния съд за установяване

...
Омбудсманът Мая Манолова внесе искане в Конституционния съд за установяване
Коментари Харесай

Мая Манолова сезира Конституционния съд заради промените административния кодекс

Омбудсманът Мая Манолова внесе искане в Конституционния съд за определяне на противоконституционност на разпореждания от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, оповестяват от институцията. На 18 септември президентът също нападна измененията в съда.

Искането й е ориентирано против текстовете, които регламентират несъразмерното увеличение на таксите в касационното произвеждане при подаване на частни тъжби и при искане за анулация на решения, както и такива, с които се изключва касационното обжалване в няколко закона – Закон за достъп до социална информация, Закон за обществено подкрепяне и Закон за фамилни помощи за деца. Според Омбудсмана тези правила са в несъгласие с Конституцията на Република България.

Манолова нападна увеличението на таксите за жители, които стават 14 пъти по-високи, а за организациите – 74 пъти.

" Очевидната прекаленост е освен стопански голословна от позиция на приходите на жителите, само че и би била основна спънка за отбрана на главните им права ", написа тя в претекстовете си. Общественият бранител акцентира, че въвеждането на такса върху " материалния интерес ", който в огромна част от административните производства е неразбираем и мъчно определяем, дава опция за нееднакво и даже безредно използване на тази норма, което е в ущърб на достъпа до правораздаване на жителите за отбрана на техни съществени права.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР