Омбудсманът Мая Манолова ще отправи предложение до Министерски съвет за

...
Омбудсманът Мая Манолова ще отправи предложение до Министерски съвет за
Коментари Харесай

Омбудсманът ще предложи законодателни промени в подкрепа на деца с един родител


Омбудсманът Мая Манолова ще насочи предложение до Министерски съвет за промени в две наредби, които да защитят правата на децата, останали с един родител. Тя ще приготви текстове, свързани с изискванията за приемане на наследствена пенсия от деца с умрял родител, както и за приемането на учебни стипендии от сираци.

Това стана ясно през днешния ден на среща в институцията, където Мая Манолова даде старт на акцията за отбрана правата на децата, останали с един родител. Поводът бе гневното писмо до Дядо Коледа, което изпрати Златина Хаджипанайотова – самотна майка на три деца, която потърси подпомагане от омбудсмана за обезпечаване на непрекъсната лична помощ за деца, останали с един родител.

„ На първо място ще желаеме да отпадне условието за застрахователен стаж на умрелия родител за приемане на наследствена пенсия, в случай че той е на възраст до 25 година Държавата и институциите санкционират деца за непозната виновност – за това, че някой не се е осигурявал или е бил в неспособност да го направи. Ще настояваме и за понижаване на изискуемия стаж на умрелия родител, в случай че е на по-висока възраст “, съобщи Мая Манолова.

Тя ще предложи и смяна в наредбата за пенсиите и за осигурителния стаж, с която да отпадне условието за месечен приход, който да не надвишава 75 лева, с цел да може детето, останало с един родител, да получава лична пенсия.

Друго изменение, което ще бъде препоръчано от публичния бранител, е в наредбата за приемането на учебни стипендии. В момента от финансова поддръжка, планувана за полусираци, не могат да се възползват деца в начален и низък курс.

Още при започване на идната година омбудсманът ще провежда национална кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички виновни институции, с цел да се обсъдят законодателните промени в поддръжка на децата сираци.

На срещата участваха родители в сходна обстановка, представители на Министерство на труда и обществената политика, Агенцията за обществено подкрепяне, Националния застрахователен институт, Комисията за отбрана от дискриминация, Държавната организация за протекция на детето, неправителствени организации и други /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР