Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати становище до Комисията по въпросите

...
Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати становище до Комисията по въпросите
Коментари Харесай

Мая Манолова подкрепи искането на спортни легенди за пожизнени премии

Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати мнение до Комисията по въпросите за децата, младежта и спорта в Народното събрание в поддръжка на настояването на група международни първенци, спортни деятели и треньори за изменение и допълнение към Законопроекта за физическото образование и спорта, който следва да бъде гледан на второ четене в Народното събрание.

Близо 1300 елитни спортисти упорстват за пожизнени награди за първенци и медалисти от международни и европейски шампионати, навършили 35 години, както и за техните треньори, извели ги на почетната стълбица. Предложението е заплащането да става единствено за един от извоюваните медали – този за най-високото достижение.

Както „ Петел “ писа, концепцията за наградите е на международната шампионка по спортна акробатика от Варна Валентина Куюмджиева.

Днес Мая Манолова и заместник-омбудманът Диана Ковачева се срещнаха с представители на групата на международните и европейски първенци - двукратният международен и повторен европейски първенец по повдигане на тежести Стефан Ботев, трикратната международна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова, международната и европейска шампионка по спортна акробатика Валентина Куюмджиева, международният първенец и европейски медалист по битка Руси Петров, медалистът от европейски шампионати по битка Нено Ненчев, треньорът по бокс, медалист от европейски и международни шампионати Михаил Таков и интернационалният арбитър по битка, европейски и международен медалист Мирослав Гочев, съпроводени от юриста Петър Пейчев. Общественият бранител ги увери, че ще ги поддържа, защото настояванията им са безусловно обективни.

„ Ако има нещо несъмнено в динамичните времена, в които живеем, то това са триумфите на хора като Вас, които ни карат да се гордеем, че сме българи “, сподели Манолова.

Сред подписалите се в поддръжка на предлагането за изменение и допълнение на Закона за физическото образование и спорта са още боксьорът Кубрат Пулев, олимпийският първенец по битка Георги Мърков, спортният акробат и треньор Юри Инджов, волейболистът Димо Тонев, борецът Георги Янчев, спортната гимнастичка Боряна Джиджева и тежкоатлетът и дълготраен ръководител на родната федерация по повдигане на тежести Антон Коджабашев.

Сред предложенията, които спортистите и треньорите връчиха на Манолова, са към Министерството на младежта и спорта да бъде основана целева извънбюджетна сметка „ Премии за първенци “, в която да постъпват средства от налози от хазартни игри. Те обясниха, че за изплащаните им ще са нужни сред 15-18 млн. лева, а единствено за предходната година приходите от хазарт са били близо 220 млн. лева

Омбудсманът поддържа и настояването за преимущество при кандидатстване за работа в областта на образованието при равни условия.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР