Омбудсманът Мая Манолова призова в Бургас всички български граждани да

...
Омбудсманът Мая Манолова призова в Бургас всички български граждани да
Коментари Харесай

Мая Манолова призова всички да застанат зад исканията на здравните работници

Омбудсманът Мая Манолова прикани в Бургас всички български жители да застанат зад настояванията на здравните служащи. Манолова дойде в морския град денс, където поддържа митинга на медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти, акушерки, рехабилитатори и други Основните им претенции са за почтени условия на труд, съответно възнаграждение и повишение на добавката за нощен труд. Протестът се състоя пред постройката на УМБАЛ.
Стоя зад вашите обективни претенции от първия ден на вашия митинг и ще заставам с вас до края. Въпреки неудобствата и опитите за напън вие сте тук, с цел да отбраните правата си, на вашите сътрудници и на всичките български жители, които сме пациенти на здравната система, сподели Манолова.
Тя уточни, че всеки ден медицински експерти стачкуват в Казанлък, Стара Загора, Русе, Враца. Това по думите й трябвало да покаже на Министерството на здравеопазването, че има проблеми в бранша, които не могат да бъдат решени с подаяния.
Медицинските служащи желаят дълготрайни решения, желаят сигурност, желаят изясненост по какъв начин ще се разпределят тези средства и дали в действителност ще бъдат задоволителни, дали ще стигнат до всеки медицински експерт. Считам, че е извънредно грозно и неприлично да се вършат опити да бъдат противопоставяни работещите в областта на опазването на здравето, да се настройват лекари против медицински сестри, да се настройват работещи в общински лечебни заведения, против работещи в частни такива. Единственият метод нещата в системата да се трансформират е министерството да осмисли, че е нужна промяна. Опитът да се трансформира опазването на здравето във враждуващи между тях кланове е неподобаващ и аз предлагам да не го разрешаваме, добави Манолова.
По-късно през днешния ден Манолова ще се срещне граничарите, съдени в Турция за убийството на турски рибар-бракониер. Инцидентът стана през 2008 година в български териториални води. У нас наказателното произвеждане против към този момент някогашните граничари е прекъснато и те са оневинени, а през 2014 година Европейският съд по правата на индивида в Страсбург разгласи случая за трагичен случай.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР