Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че не машините, а хората от

...
Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че не машините, а хората от
Коментари Харесай

Манолова: Не машините, а хората бъркали при отчитането на резултатите от машинното гласуване

Омбудсманът Мая Манолова предизвести, че не машините, а хората от секционните изборни комисии бъркат при броенето и отчитането на резултатите от машинното гласоподаване. Пред публицисти в Народното събрание омбудсманът разяснява опитите на ЦИК да показа като скъпо и нерентабилно машинното гласоподаване. Според изчисленията на ЦИК, показани на съвещание на комисията по правни въпроси в Народното събрание, един машинен глас на евроизборите е коствал 59 лева до момента в който този на хартия едвам 0,77 лева, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Машинното гласоподаване сподели неприятната работа на секционните изборни комисии и неприятната организация на изборния развой. Анализът сподели, че не машините се издъниха на този избор, издъниха се секционните изборни комисии ", безапелационна бе Манолова. Тя означи, че в над 1100 секционни изборни комисии секционните комисии погрешно са отчели резултата, който жителите са дали за разнообразни партии и за избрани претенденти за преференции. Манолова разяснява, че за пръв път ЦИК в образеца на протокол, не е оставила графи за редом отразяване на машинния избор и в действителност резултатът от машинното гласоподаване е станал явен едвам при повторното въвеждане на резултатите от Информационно обслужване.

На въпрос дали ще се кандидатира за кмет, Манолова сподели: " Нямам такова решение към този миг ". Тя употребява въпроса, с цел да обясни, че е в постройката на Народното събрание за обичайна почерпка с кюстендилска череши на публицисти и народни представители, както и с цел да им подсети за значимите законопроекти, които чака да бъдат признати. Такъв е готвения от институцията на омбудсмана Закон за частния банкрут. Манолова разгласи, че той ще бъде импортиран до дни. " Става дума за моята рекомендация към ръководителя на Народното събрание, а посредством нея и до народните представители за законовата рента за веселба, която само и единствено в България е 10 пункта, което ужасяващо натоварва разноските на жителите към разнообразни техни отговорности за бързи заеми и към други монополни сдружения ", изясни омбудсманът.

Манолова осведоми, че по-късно през днешния ден в институцията на омбудсмана, ще се състои конгрес, в който ще се включат цивилен организации, анализатори, специалисти и медии, провели лични разбори на резултатите от изборите с машинно гласоподаване. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР