Омбудсманът иска ревизия на ревизирания закон за ВиК, информират от

...
Омбудсманът иска ревизия на ревизирания закон за ВиК, информират от
Коментари Харесай

Омбудсманът иска ревизия на ревизирания закон за ВиК

Омбудсманът желае проверка на " ревизирания " закон за ВиК, осведомят от пресцентъра на  публичния бранител.

Диана Ковачева изпрати мнение до министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по отношение на ревизирания план за публично разискване на Закона за водоснабдяването и канализацията, в което напълно препотвърждава позицията си от м. декември 2022 година, защото " видно от таблицата за отразяване на постъпилите оферти " не е била призната, се споделя в прессъобщението. 

В новото си мнение проф. Ковачева за следващ път обръща внимание на главните проблеми, които се обрисуват и в " ревизирания " план с гледище за неговото преразглеждане. Причината още веднъж е, че не са предпазени и обезпечени в задоволителна степен правата и ползите на битовите клиенти на ВиК услуги.

" На всички публични разисквания в КЕВР на цените на ВиК услуги омбудсманът е упорствал за годишно обвързване на цената на водата за питейно-битови потребности с осъществяване на индикаторите за качество. Проектът планува основаване на нова Комисия, която да контролира само цените, разпоредбите за тяхното формиране, които отразяват единствено структурата на разноските. Контролът върху осъществяване на индикаторите за качество – сведени от 15 до 3, е очакван да се реализира от Асоциациите по ВиК. Това буди неразбиране, защото не е планувано обвързване на осъществяването на индикаторите за качество с цените на ВиК услугите ", написа проф. Ковачева.

Тя пита по какъв метод Комисията ще пази ползите на потребителите – принцип, от който следва да се управлява при реализиране на активността си.

Обръща внимание на икономическата аргументираност на цените на ВиК услугите - другият принцип, от която следва да се управлява новата Комисия, и акцентира, че тя не кореспондира с единната цена в обособената територия, която вносителят аргументира за взаимност и понижаване на неравнопоставеността при даването им.

" За каква взаимност и равнопоставеност приказваме при условия на разнообразни способи за снабдяване на вода, за които се правят разнообразни разноски. Това опонира и на правилото за икономическа аргументираност на цената ", безапелационна е Диана Ковачева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР