Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за

...
Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за
Коментари Харесай

Внесоха промени в два пътни закона: Глобите за сгрешена винетка могат да отпаднат

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промени в Закона за пътищата и Закона за придвижване по пътищата, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител. Новите текстове плануват да се прекрати начисляването на такси и санкции за водачи, които са позволили неточност в изписването на регистрационния номер до три признака или са изпуснали знак при закупуването на електронна винетка.
Още по темата
В момента законът планува обезщетителни такси от 70 лв. дневно или санкция от 300 лв., в случай че таксата не бъде заплатена.

Проблемът е, че водачите схващат напълно инцидентно и постоянно с огромно забавяне, че са им наложени многочислени обезщетителни такси от 70 лв.. Така на процедура те са глобени доста пъти за неточност, позволена несъзнателно при изписване на регистрационния номер на транспортното средство, без даже да подозират, че са извършители, стимулира се омбудсманът. Затова Ковачева предлага уведомяването за такива насъбрани обезщетителни такси към АПИ да става в границите на три работни дни.

Още през февруари месец тази година Диана Ковачева огласи случай, при който лидер на автомобил за 3 месеца има регистрирани 50 нарушавания и дължи 3500 лв.. Но схваща за това инцидентно, по време на път от екип на тол ръководството.

Липсата на категорично известяван за дължима обезщетителна такса считам за неприемливо. То следва да е нужен детайл от процедурата, откакто законодателят е планувал глоба, заплащането на която освобождава от административнонаказателна отговорност, разяснява омбудсманът в претекстовете към предлагането.

Диана Ковачева прави и друго предложение, обвързвано с опростяването на процедурата, посредством която лидерът може да изиска промяна на декларирания в началото регистрационен номер , в случай че има неточност в подадените данни. Тя акцентира, че една от най-честите неточности при покупка на винетка е изписване на писмен знак О вместо цифра 0. Затова омбудсманът упорства за промяна и при неизписването на знак от регистрационния номер на автомобил, за каквито случаи е сезирана, което също е несъзнателно деяние.

Необходим е бърз и обективен механизъм за възобновяване на недължимо платени суми за обезщетителни такси при промяна на сбъркани винетки . Предлагам къс период за това - до 5 работни дни, като възобновяване на сумите може да се извърши или по банкова сметка, посочена в заявката за промяна от собственика/ползвателя на транспортното средство, а в случай че не е посочена - на каса, написа омбудсманът.

Още през юни Диана Ковачева внесе сходно предложение в Народното събрание, то бе гласувано в отрасловата комисия, само че не стигна до пленарна зала.

Пълнят текст на предлагането на омбудсмана до Народното събрание може да видите тук.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР