Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за необходимостта

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за необходимостта
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира, че МТСП не отпуска водни помощи на социално слабите

Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за нуждата от съблюдаване на законите по отношение на използване на ограниченията за обществено подкрепяне на хората с ниски приходи при възнаграждение на водоснабдителните услуги. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

По-рано проф. Диана Ковачева се обърна към служебните министри на финансите и труда и обществената политика за информация по области какъв брой са жителите, които през 2021 и 2022 година са получили така наречен " водни помощи " за питейно-битови потребности. Омбудсманът настоя да разбере за посочения интервал какви са действително размерите на изплатените обществени помощи в лв. и на какъв брой лица са били дадени, в това число какви са били основанията за отпущането им.

Повод за писмото на публичния бранител е фрапантният скок на водата в цялата страна, както и зачестилите тъжби до институцията на хора, които мъчно заплащат сметките си за нея и се оплакват поради отвод на районните дирекции " Социално подкрепяне " да отпускат водни помощи.

Отговор досега Диана Ковачева е получила от служебния вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров. Той показва, че МТСП застъпва кардинална позиция от 2004 година, че ЗСП реализира нужната обществена отбрана, без да се постанова въвеждането на специфичен тип помощ.

Законът е явен и показвам убеденост, че ще предприемете нужните дейности за спазването му. Законодателят по категоричен метод, без опция за избор, е регламентирал правото за приемане на съответния тип помощ на избраната група лица, написа Ковачева до служебния министър-председател.

Тя акцентира, че според член 12, алинея 4 от ЗСП: Условията и редът за отпущането, изплащането, изменянето, прекъсването, възобновяването и прекратяването на обществените помощи се уреждат с правилника за използване на този закон като се изключи целевите помощи за отопление, които се уреждат с разпоредба на министъра на труда и обществената политика.
 Омбудсманът пита какъв брой жители са получили
Омбудсманът пита какъв брой жители са получили " водни помощи "?

Жалби за фрапантен скок в цената на водата са изпратени до Диана Ковачева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР