Омбудсманът Диана Ковачева се обяви срещу драстичното 44% увеличение на

...
Омбудсманът Диана Ковачева се обяви срещу драстичното 44% увеличение на
Коментари Харесай

Омбудсманът е срещу драстичното поскъпване на водата в Смолян

Омбудсманът Диана Ковачева се разгласи против фрапантното 44% нарастване на цената на водата в Смолян,  оповестиха от пресслужбата на публичния бранител.

Становището ѝ бе показано в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка публичното разискване на бизнес проекта на локалното ВиК сдружение.

И при предходни разисквания проф. Ковачева поредно възрази против покачването на цените на водата в областите Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Варна, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Враца, Бургас, Видин и Ямбол.

В Проекта на решение за одобрение цените за идващия регулаторен интервал на ВиК Смолян е заложено водата да нарасне с 44%  за 2022 година по отношение на цената за 2021 година, т.е. от 2,575 лева - с ДДС/ на 3,714 лева с Данък добавена стойност, а през 2026 година се планува тя да скочи със 119% по отношение на 2021 година - от 2,575 лева - с ДДС/ на 5,648 лева с Данък добавена стойност. Но в това време качеството на предоставяната услугата не се усъвършенства.

„ В края на регулаторен интервал 2022-2026 година ВиК операторът не реализира 8 от избраните с Решение № ПК-1/28.05.2021 година на КЕВР планирани съответни цели за индикаторите за качество на ВиК услугите, измежду които и два от индикаторите за успеваемост ПК4а - " общи загуби на вода във водоснабдителната система “ и " рехабилитация на водопроводната мрежа “, сподели на съвещанието на Регулатора Боряна Джунева, специалист в институцията на омбудсмана в отдел „ Права на консуматори на административни и публични услуги “.

Тя акцентира още, че по данни от Годишния отчет и относителен разбор на положението на ВиК бранша в България за 2020 година, признат с решение на КЕВР от 30 септември 2021 година, оценката на Регулатора по 29 индикатора за качество е „ цялостно несъблюдение “.

„ Реално това са всички индикатори за качество, без един - „ непрекъснатост на водоснабдяването “, с оценка „ положително “. Въпреки че индикаторите, които въздействат върху цената не са изпълнени, тя се усилва, което изрично не одобрявам.

Това е следващото удостоверение, че покачването на цените на ВиК услугите през годините не води до възстановяване качеството на даването им “, безапелационна бе Джунева.

Тя добави още, че в Докладите на КЕВР е маркирано, че според Наредбата за контролиране на качеството на ВиК услугите сдружението в Смолян е показало информация за подхванати действия и съвещания с потребителите.

„ Представената информация обаче, е неприемлива и в нарушаване на използваната нормативна уредба - посочено е, че бизнес проектът на сдружението е наличен на интернет страницата на компанията, откъдето всеки искащ може да се запознае с него. Тези данни всъщност не са резултати от консултациите с потребителите на ВиК услуги, каквото е условието на Наредбата “, акцентира специалистът.

Боряна Джунева уточни още, че в мнението си омбудсманът категорично обръща внимание на обстоятелството, че работната група е приела, че бизнес проектът на ВиК Смолян е утвърден без несъгласие от Асоциацията по ВиК (АВиК) на обособена територия, защото в избрания 45-дневен период АВиК не е взела решение за координиране на бизнес проекта. На извършеното съвещание на общото заседание на АВиК Смолян на 29 август 2022 година - 7 дни след приключването на периода за координиране, обаче е взето решение, че бизнес проектът не е координиран, което не е регистрирано от КЕВР.

Така на процедура Комисията за следващ път позволява на официално съображение, че бизнес проектът е признат от АВиК, до момента в който действително той не е признат. Накрая в мнението на проф. Ковачева още веднъж се акцентира, че в случай че КЕВР утвърди плануваното нарастване на цената на водата в региона, огромна част от хората ще бъдат сложени във фактическа неспособност да заплащат сметките си за вода, което ще докара до повишаване на несъбираемите вземания на ВиК оператора.

Становището вижте
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР