Омбудсманът Диана Ковачева поиска от изпълнителния директор на Топлофикация София“

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска от изпълнителния директор на Топлофикация София“
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от „Топлофикация София“ яснота за корекцията на изравнителните фактури

Омбудсманът Диана Ковачева изиска от изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД Александър Александров информация какви дейности са подхванали от сдружението по използване на Указанията на Министерството на финансите, свързани с понижената ставка от 9% Данък добавена стойност в изравнителните фактури на столичани за отоплителен сезон 2021-2022 година

Припомняме, че през август проф. Ковачева сезира Министерството на финансите и изиска от Национална агенция за приходите да ревизира дали топлофикациите в страната подвигат изравнителните сметки с по-висок Данък добавена стойност от 20% вместо 9%, понижени от Народното събрание през Закона за Данък добавена стойност, признат със Закона за държавния бюджет на Република България и в действие от 9 юли т.г. В отговор министърът на финансите разгласява Указания, съгласно които изравнителни сметки, издадени след 9 юли с начислено 20% Данък добавена стойност би трябвало да бъдат анулирани.

Така на 30 август 2022 година „ Топлофикация София “ заяви, че на уеб страницата си ще разгласява спомагателна информация с инструкции за жителите, само че и досега такива уточнения на процедура липсват.

„ Тъй като в Указанията се позволява корекциите по изравнителните фактури за доплащане да бъдат осъществени по два метода - посредством отменяне на издадените фактури и издаването на нови фактури или посредством издаването на кредитно уведомление, считам за значимо жителите да бъдат осведомени кой от двата метода ще се ползва от сдружението. В допълнение обръщам внимание, че забележителна част от изравнителните фактури за сезон 2021-2022 година бяха издадени към 31.07.2022 година със период за заплащане до 14.09.2022 година Тук поражда въпросът и за начисляването на компенсации за веселба (лихви) “, показва омбудсманът.

Поводът проф. Диана Ковачева да се обърне към Александров са жалбите на разтревожени жители, които са получили изравнителни фактури от „ Топлофикация София “ ЕАД, съпроводени от втори лист – фактура „ пример “, написан с по-дребен шрифт, където е посочено обвързване за заплащане в размер на 588,38 лева Дружеството вписва тази сума илюстративно, клиентите в действителност не я дължат, само че действително могат да бъдат заблудени от въпросния спомагателен лист.

„ Въпреки печатът върху тези фактури „ пример “, считам, че по този начин показаната информация би трябвало да е по-ясно обозначена като обяснителен материал, с цел да не провокира комплициране и неоснователни терзания измежду клиентите на сдружението, изключително измежду хората в преклонна възраст “, безапелационна е проф. Ковачева.

Тя упорства още в бъдеще „ при правенето на разяснителни материали от сдружението те да бъдат недвусмислено обозначени като илюстративни, като се заобикаля по опция и посочването на съответни суми “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР