Омбудсманът Диана Ковачева настоява проектът на Териториалния план за справедлив

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява проектът на Териториалния план за справедлив
Коментари Харесай

Омбудсманът не харесва Териториалния план за справедлив преход за Перник

Омбудсманът Диана Ковачева упорства планът на Териториалния проект за обективен преход (ТПСП) за област Перник да бъде модифициран и допълнен с съответни ограничения, гарантиращи отбраната на ползите на битовите клиенти на топлоснабдителни услуги в града.

Целият текст на мнението ѝ до министъра на енергетиката Румен Радев, е оповестен на формалната страница на институцията.

Ковачева отбелязва, че хилядите битови клиенти на централно топлоснабдяване в Перник не са избрани като заинтригувана страна от нисковъглеродния преход. Няма и гаранции, че техните ползи ще бъдат предпазени след 2026 година

Според омбудсмана значителен пропуск в плана на ТПСП е неналичието на визия за бъдещето на централното топлоснабдяване в миньорския град.

В мнението се споделя още, че за битовите клиенти е значимо преходът към нискоемисионно отопление да не изисква от тях да вършат основни лични разноски за създаване на нови уреди или вътрешни съоръжения. 

" Смятам за заслужено, в случай че такива вложения се постановат, те да бъдат напълно обезпечени с публични средства,

защото произтичат от решения на държавни институции ", безапелационна е Ковачева. 

Тя упорства още енергийното министерство да даде оценка до каква степен е реалистично вложенията в новите заместващи топлинни мощности да се осъществят с бързи темпове в идващите три години.

Припомняме, че през август т.г. в Перник бе извършена осведомителна среща с присъединяване на министъра на енергетиката Румен Радев. На нея стана ясно, че област Перник може да получи средства в размер на 91,8 млн. евро от Фонда за обективен преход като един от трите наранени въглищни региона в страната наред със Стара Загора и Кюстендил.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР