Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правната комисия, в която

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правната комисия, в която
Коментари Харесай

Омбудсманът иска парламентът да помогне на запорираните от ЧСИ граждани

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до правната комисия, в която осведоми депутатите за фрапантен скок на жалбите до институцията на публичния медиатор във връзка със отговорности на жители и запори на ЧСИ отпреди оповестяването на изключително състояние на 13 март.

Днес депутатите от правната комисия преглеждат на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние , а на следващия ден следва окончателното му гласоподаване в пленарната зала.
 Омбудсманът се затъпи пред колекторите за жителите, затруднени от рецесията с COVID-19
Омбудсманът се затъпи пред колекторите за жителите, затруднени от рецесията с COVID-19

Настоява за политика за работа с уязвими жители

" Бих желала да Ви осведомявам, че след приемането на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и обнародването му в Дъждовни води, бр. 28/24.03.2020 година институцията на омбудсмана е безусловно залята от тъжби и телефонни позвънявания във връзка на редакцията на член 5, алинея 2 от Закона. Гражданите не са наясно дали наредбата се отнася единствено за налагане на запори от частни и държавни правосъдни реализатори от деня на обявяване в Държавен вестник до преустановяване на изключителното състояние или и за удръжки по към този момент наложени запори на трудови хонорари и банкови сметки ", написа омбудсманът.

В мнението си националният омбудсман показва, че немалка част от жалбите алармират за обстановки, в които жители са останали без работа или са в неплатен отпуск , а се вършат удръжки от правосъдните реализатори от последните получени от тях заплати при шеф или преведени по банковите им сметки, на които те разчитат, с цел да обезпечат изхранването на фамилиите си по време на изключителното състояние до намирането на нова работа или приключването на неплатения си отпуск.

" В някои тъжби даже се показва, че се ползва двоен стандарт и е демонстрация на дискриминация да не се постановат нови запори , а по старите да продължава да се удържат суми. Сочи се, че не е заслужено да се даде глътка въздух на жители, чиито приходи се запорират отсега нататък, а не и на тези, на които към този момент са наложени запори и са изплатили част от отговорностите си ", написа Диана Ковачева.
 Движение за права и свободи предлага страната да заплаща осигуровките в рецесията по схемата 60/40
Движение за права и свободи предлага страната да заплаща осигуровките в рецесията по схемата 60/40

30 милиона лв. поддръжка предлага Българска социалистическа партия за зарзаватчийство, зеленчукопроизводство и месарство

Тя обръща внимание и на обстоятелството, че проблеми разказват и възрастни и трудноподвижни хора , които при запорирана банкова сметка , могат да получават несеквестируемите си средства на каса в банката, а не посредством банкомат. При наложените забрани за напредване, а и защото тези лица са в рисковите за ковид групи, по този начин наложите запори са още по-сериозно затруднение да получат паричните си средства, с които да претърпяват.

" Също по този начин бих желала да поддържа предлагането за смяна в наредбата на член 213, алинея 1, т. 5 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс , с което се трансформира несеквестируемия приход от трудово правно отношение , обезщетение по трудово правно отношение, всяко друго заплащане за труд, пенсия и стипендия от 250 лева на минималната работна заплата за страната. Това също е проблем, който жителите засягат постоянно в тъжби, оферти и сигнали до институцията на омбудсмана, а и същият съм засегнала и в годишния отчет за 2019 година, подаден в Народното събрание ", твърди омбудсманът.
 Над 50 000 души потърсили помощ от омбусмана през 2019 година
Над 50 000 души потърсили помощ от омбусмана през 2019 година

Това стана ясно от годишния отчет на националния бранител
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР