Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява издаването на електронни медицински бележки за учениците да бъде безплатно

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до здравния министър проф. доктор Христо Хинков, ръководителя на отрасловата парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов и ръководителя на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров, в която упорства издаването на медицинските извинителни електронни бележки на учениците да стане гратис за родителите, оповестиха от пресофиса на публичния бранител.

 

Тя предлага издаването на бележките да бъде включено в пакета здравни действия, обезпечени от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Диана Ковачева приканва персоналните лекари и болничните заведения да проявят схващане и да не вземат такси за издаване на тези бележки, или те да бъдат минимални, да вземем за пример на цената на потребителските такси.

 

Повод за тази препоръка са тъжби и сигнали от родители до институцията на омбудсмана поради наложилата се спорна процедура за установяване на таксите, събирани от персоналните лекари за издаването на електронна извинителна записка за отсъствията на учениците по здравословни аргументи. „ Особено за многодетни родители и за родители в по-тежко финансово състояние това се трансформира в доста усложнение “, безапелационна е Диана Ковачева. 

 

„ Родителите дефинират системата като неефективна, неработеща, която не взема решение въпросите със икономисване на време и хартия, а в противен случай изнервя всички участници в процеса по доставяне с електронна извинителна записка “, написа омбудсманът. Диана Ковачева акцентира, че това нормативно условие не е съобразено с настоящата здравна система и даже детето да оздравее по-рано, то би трябвало да се съобрази с посочения в електронната записка период. Тя напомня, че обществено оповестената цел на въвеждането на новата електронна извинителна записка е била да се спести време, средства и разнасяне на хартиени бележки, само че съгласно нея на процедура това не се е получило.

 

От септември 2023 година медицинските бележки, които лекарите издават на учениците, са в електронен вид, като резултат от интеграцията сред централните системи в опазването на здравето и образованието. На 8 януари от Министерството на здравеопазването оповестиха, че издадените електронни медицински бележки на учениците към този момент са забележими в електронното им пациентско досие. Чрез интеграцията с ГРАО родителите имат достъп до пациентските досиета на децата си под 18-годишна възраст.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР