Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. Асена

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. Асена
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от здравните власти безплатен телефон за Covid

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до здравния министър проф. Асена Сербезова, в която упорства телефонът, на който жителите могат да получават информация, обвързвана с Covid-19, да стане безвъзмезден или да бъдат обезпечени задоволително телефонни линии, с нормалното таксуване за услугата. Повод за рекомендацията са всекидневно постъпващите в институцията на публичния бранител сигнали от жители, в които показват отвращение, че на оповестения от Столичната РЗИ телефонен номер 070050014 за въпроси, свързани с Covid-19, им се начисляват такси, без действително извършен диалог.

През ноември за въпроси по отношение на имунизациите.

Омбудманът обаче показва безпокойствие за телефонната линия на РЗИ.

" Като омбудсман съм мощно обезпокоена и намирам за основателно недоволството на жителите, че за позвъняване на посочения телефон, заплащат за услугата по цена, според изискванията на съответния мобилен оператор, като сумата постоянно е забележителна. Известно е също, че позвъняванията към номер 0700 не са включени в пакетите безвъзмездни минути към множеството абонаментни проекти “, показва Ковачева.

Тя дава за образец тъжба на жена, която ползва разпечатка, от която е видно, че за общо 16 нейни позвънявания към сметката ѝ са начислени 8 лева, и то единствено за изслушани инструкции на оператора, само че не и за извършен диалог със чиновник на СРЗИ. Жената е недоволна, тъй като е таксувана, без да е получила действително услуга.

" Смятам, че в условия на пандемия и при засиления интерес на жители по въпроси, свързани с Covid-19, е неприемливо информирането им да става за сметка на спомагателни, постоянно обилни разноски за телефонната услуга “, акцентира омбудсманът.

Във тази връзка Диана Ковачева упорства да бъде разисквана опцията жителите да могат да задават своите въпроси за Covid на безвъзмезден за тях телефон, а при неспособност – да им бъдат обезпечени задоволителен брой телефонни линии с нормалното таксуване на услугата.

" Практика в тази област има Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), чийто народен телефонен номер с код 0800 за обслужване на жителите е безвъзмезден. Вярвам споделяте мнението ми, че в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, контактът с институциите по настоящи за жителите въпроси, имащи директно отношение към техните живот и здраве, не следва да ги натоварва в допълнение с разноски “, показва Ковачева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР