Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до шефа на столичната топлофикация

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до шефа на столичната топлофикация
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска „Топлофикация София“ да компенсира потребителите в кв. „Бъкстон“ заради липсата на топла вода

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до шефа на столичната топлофикация Александър Александров поради множеството тъжби и сигнали от поданици на кв. „ Бъкстон ", в които хората се оплакват, че ненадейно и без предварителна информация са останали без топла вода на 12 юни т.г., а според информация, подадена от потребителския телефон на сдружението, това щяло да продължи чак до 7 юли 2023 година Така на процедура хората са сложени в патова обстановка да реагират на момента - без битовото горещо водоснабдяване и то за цялостен месец.

Само за ден в институцията постъпиха над 100 тъжби, с които възмутени жители алармират омбудсмана, че „ Топлофикация София " ЕАД не ги е уведомила авансово за плановото прекъсване на топлоподаването в открития 15-дневен период. Подателите се жалват, че всички консуматори от засегнатия регион са разбрали, че няма да имат топла вода, чак откакто тя към този момент е била спряна на 12 юни 2023 година, а първите известия от сдружението за прекъсването са получени в средата на същия ден.

„ Гражданите декларират незадоволство от получените уточнения на чиновници, че известие за прекъсването на топлата вода е оповестено на уеб страницата на „ Топлофикация София " ЕАД. От една страна те считат, че сдружението не е направило нужното, с цел да може информацията фактически да доближи до пострадалите клиенти. От друга страна потребителите нямат достъп до техническите данни по кое време в действителност „ Топлофикация София " ЕАД е разгласило на своята страница в интернет известието за продължителния планов ремонт. Поради това пораждат подозрения, че известието може да е сложено на уеб страницата на сдружението със задна дата. Понастоящем то може да бъде открито на страницата в интернет на две труднодостъпни места ", написа омбудсманът до Александров.

Проф. Ковачева акцентира, че хората с съображение упорстват за инспекция, която да откри заради какви аргументи не са били осведомени навреме и по подобаващ метод за продължителното планово спиране на битовото горещо водоснабдяване в кв. „ Бъкстон ".

Тя упорства подаването на топла вода да бъде възобновено във допустимо най-кратък период преди 7 юли 2023 година, а пострадалите семейства да получат обективни обезщетения.

„ Съгласно настоящата нормативна уредба правото на информация е едно от главните права на потребителите на публични услуги. От друга страна според член 73, алинея 2 от Закона за енергетиката, операторите на топлопреносни мрежи са длъжни авансово да уведомят и клиентите за времето и продължителността на спирането или ограничението на снабдяването при осъществяване на ремонтни работи, оперативни превключвания, въвеждане в употреба на нови уреди и други сходни дейности, които подлежат на обмисляне " написа омбудсманът.

Общественият бранител упорства сдружението да направи инспекция, която да обясни съответно на коя дата и в какъв брой часа известието за плановия ремонт на топлопреносните уреди в кв. „ Бъкстон " е оповестено на уеб страницата на „ Топлофикация София " ЕАД към информацията за реконструкцията на топлопреносната мрежа в жк „ Красно село ".

„ Очаквам Вашето мнение дали плановият ремонт с огромна дълготрайност от 4 седмици е бил оповестен от сдружението по подобаващ метод с оглед постигането на своевременна осведоменост на засегнатите хиляди консуматори. Очаквам и Вашето мнение дали в тази ситуация „ Топлофикация София " ЕАД е изпълнило отговорностите си по член 73, алинея 2 от Закона за енергетиката и по член 5, т. 18 от ОУ ", безапелационна е проф. Диана Ковачева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР