Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до председателя на Народното

...
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до председателя на Народното
Коментари Харесай

Стотици сигнали на пенсионери са подадени към омбудсмана от началото на годината

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила мнение до ръководителя на Народното събрание и ръководителите на бюджетната и обществената комисии в Народното събрание, в което показва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Ковачева счита, че би трябвало да бъдат разисквани съответни законодателни промени при разглеждането на плана за удължение до 31 март на действието на разпореждания от закона за бюджета на публичното обезпечаване.

  " Стотици са сигналите от пенсионери, подадени до омбудсмана от началото на годината ", се показва в мнението, което Диана Ковачева е изпратила обществения и до финансовия министър.

Жалбите на хората са поради ниските пенсии и проблемите при тяхното осъвременяване. Основното терзание на огромна част от пенсионерите е обвързвано с получените суми след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември предходната година. 

Диана Ковачева поддържа предлагането, направено в Народното събрание за делене на пенсиите и изплащаните добавки на пенсионерите като антикризисна мярка. Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на това, че размерът на добавката е променян няколко пъти и се изплаща дружно с пенсията, написа още Ковачева.

Според нея, в случай че добавките бъдат обособени ясно като соцални помощи, това ще подчертае, че са краткотрайна мярка за подкрепяне на пенсионерите. Омбудсманът обръща изключително внимание, че Covid добавки могат да бъдат удържани за погасяване на задължения, поради наложени запори и по този начин парите да не стигат до възрастните хора. За това Ковачева упорства за законодателни промени.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР