Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до служебния здравен министър

...
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до служебния здравен министър
Коментари Харесай

Омбудсманът: Заради лоша организация хора с увреждания стоят прави с часове пред ТЕЛК

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила рекомендация до служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев да бъде тествана организацията на работа на комисиите и изискванията в чакалните на ТЕЛК на територията на страната, както и за жестоко и неетично отношение към хора с увреждания. Причината за дейностите й – зачестили сигнали от пациенти за неналичието на обикновени условия , като столове и скамейки пред кабинетите на ТЕЛК комисиите.

„ При състояние, че става дума за хора с увреждания, неналичието на сходна обикновена грижа и обикновено човешко отношение, освен това в болнични заведения, са безусловно неприемливи и неприемливи “ , написа в позицията си тя.

Това е второ писмо на проф. Ковачева с сходна рекомендация, откакто преди време институцията бе сезирана, а от Министерството на здравеопазването /МЗ/ започнаха дейности по съответните сигнали на омбудсмана . Повод за сегашното искане е сигнал от Благоевград , в който се разказва изключително фрапиращ случай, заради което омбудсманът се обръща за инспекция и до шефа на РЗИ-Благоевград доктор Петър Иванов , както и до изпълнителния шеф на „ МБАЛ-Благоевград “ АД доктор Огнян Митев .

Сигналът е от гражданка, чийто наследник е бил заставен да чака прав и с часове , с цел да може да подаде документите си пред ТЕЛК. А по-късно се оказва, че не е било нужно персоналното му наличие . Датата за явяване на 21-годишното момче пред Комисията е избрана за 09:30 часа на 28 април, само че, с цел да бъдат в точния момент, майката и синът й застават пред кабинета в 09:00 часа, пред който към този момент има опашка от 20 чакащи, някои от които с дублирани часове . На място излиза наяве и че експертизите на пациентите с ортопедични, неврологични и психологични болести ще бъдат извършени по друго време.

В сигнала си до омбудсмана дамата се възмущава, че в чакалнята има единствено 6-7 стола , което е наложило останалите пациенти да стоят прави с часове. Сред тях е дете с аутизъм и татко му, с тежка дискова херния, друго дете с психологично заболяване, както и още хора с увреждания, в положение, което не им разрешава да чакат дълго време прави. По тази причина хората се провеждат и реалокират празна пейка, която се намирала пред различен кабинет, с цел да могат най-нуждаещите се да седнат. Това обаче води до остра забележка от санитарка , а по-късно се намесва и доктор , с гледище скамейката да бъде върната на мястото й.

Подаването на документите за жалбоподателката завършва след близо 5 часа – към 13:00 часа, като се оказва, че не е било нужно синът на дамата да участва персонално. Нещо, за което е можела да бъде предизвестена.

„ Като народен омбудсман, бих желала да изразя безпокойството си от описаното и да отбележа, че това е следващ сигнал за нарушени права на хората с увреждания и техните придружители, вследствие пропуски в организация на работата на ТЕЛК. Смятам, че сходно отношение към хора с тежки увреждания, включително деца, е неприемливо, основава им съществени усложнения и накърнява тяхното достолепие “ , написа публичният бранител.

Ковачева упорства да бъде осъществена детайлна инспекция по случая и при открити пропуски и нарушавания да бъдат подхванати нужните дейности.

В рекомендацията, която е била адресирана до шефа на РЗИ-Благоевград, в качеството му на надзорен орган и до изпълнителния шеф на болничното заведение, към която е разкрита ТЕЛК – в къс период да се подхващат нужните ограничения за възстановяване организацията на работа на Комисиите – да не се стига до по едно и също време скупчване на огромна група чакащи, да се редуцира оптимално престоят им, да се обезпечат задоволителен брой места за сядане, както и достъп до санитарни пространства и други улеснения за хората с увреждания и придружителите им.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР