Омбудсманът Диана Ковачева e изпратила препоръка до представителя на Електрохолд

...
Омбудсманът Диана Ковачева e изпратила препоръка до представителя на Електрохолд
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява: „Електрохолд Продажби“ да „не разкарва“ хората за хартиена фактура

Омбудсманът Диана Ковачева e изпратила рекомендация до представителя на „ Електрохолд Продажби “ ЕАД Видьо Терзиев . Чрез нея упорства да бъде облекчена процедурата по заявяване на хартиени фактури . Повод са десетки тъжби от клиенти на сдружението поради прекосяването към електронни фактури, считано от септември, в следствие от приемането на новите Общи условия за продажба на електрическа сила на „ Електрохолд “, които плануват фактурата за електрическа енергия да се получава единствено по електронен път , в случай че не е категорично декларирано приемането на хартиена фактура. Хората се жалват съответно от процедурата по заявяване на хартиена фактура, която изисква подаване на документално заявление по пример персонално от титуляря на партидата в търговски център на „ Електрохолд “.

Омбудсманът посочи, че комерсиалните центрове на сдружението са ситуирани най-много в регионални и общински центрове , а това затруднява живеещите в дребните обитаеми места. На процедура, с цел да заявят приемане на хартиена фактура, на хората име се постанова да пътуват до съответното обитаемо място, което е обвързвано и с спомагателни разноски.

„ Това затруднява изключително възрастните, хората в неприятно здравословно положение. Упълномощаването на разположение, което да съобщи услугата от името на титуляря, също е обвързвано с разноски “, написа Диана Ковачева и добавя, че в някои села даже липсва транспортно обслужване.

Тя показва и различен проблем за жителите – късият период за заявяване на хартиена фактура , стеснен до времето на осведомителната акция на „ Електрохолд Продажби “ ЕАД за прекосяване към електронна фактура. Омбудсманът акцентира, че след приключването на този период, доста клиенти, които по разнообразни аргументи не могат да получават електронна фактура ще бъдат лишени от информация за месечното си ползване на електрическа енергия.

В тази връзка проф. Ковачева настоя пред представителя на „ Електрохолд Продажби “ да се дават спомагателни способи за заявяване на хартиени фактури, които не изискват персоналното посещаване на клиент в център на сдружението, да вземем за пример посредством подаване на заявката по телефон, имейл или посредством елементарна поща, при изискване че заявителят показа всички нужни данни, които да го легитимират като клиент на електроснабдителното сдружение за съответния обект.

Общественият бранител упорства още да се обезпечи спомагателна помощ и ориентиране на клиентите , които имат усложнения с процедурата, в това число опция за съвещания по телефона, както и удължение на периода, в който клиентите, които желаят да продължат да получават фактура на книжен притежател, могат да заявят услугата.

„ Уверена съм, че даването на подобаващи решения за опростяване на процедурата за приемане на хартиени фактури ще улесни клиентите на електроснабдителното сдружение, най-много възрастните хора и жителите на дребните обитаеми места, поради характерните потребности на тази група консуматори “ , написа в умозаключение тя.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР