Олимпийският огън пристигна в Япония и бе посрещнат със скромна

...
Олимпийският огън пристигна в Япония и бе посрещнат със скромна
Коментари Харесай

Обсъждат отлагане и на Олимпиадата

Олимпийският огън дойде в Япония и бе посрещнат със скромна гала на авиобазата " Мацушима ", само че подозренията, че 32-рите летни игри ще стартират по проект на 24 юли нарастват. Сам президентът на МОК Томас Бах ускори съмненията, че Олимпиадата може да бъде отсрочена поради пандемията от ковид.
" Разбира се, ние предвиждаме разнообразни сюжети, само че въпреки всичко до началото остават повече от 4 месеца ", разгласи в извънредно интелвю пред " Ню Йорк Таймс " германецът.
" За нас (отлагането) занапред още не стои на дневен ред и би било прибързано да стартираме спекулации или да вземем решение в миг, в който нямаме рекомендация от работната група ", добави той.
Организаторите на Игрите се отхвърлиха да поканят плануваните по сюжет 200 японски деца на посрещането на огъня, който дойде със специфичен аероплан от Гърция.
Олимпийския факел поеха някогашните олимпийски първенци по джудо Каори Йошида и Тадахиро Номура в наличието на незначителен брой публични лица и посетители.
" Беше планувано да поканим 200 възпитаници на целемонията, само че взехме решение в името на сигурността и здравето им, те да не участват ", призна шефът на Организационния комитет на Игрите Йоширо Мори. Щафетата с олимпийския огън ще започва в четвъртък от особено построено населено място във Фукушима след земетресението там през 2011 година, и ще премине през цяла Япония. Организаторите обаче бяха принудени да свият мащабите на щафетата, като приканиха феновете " да заобикалят образуването на тълпи по маршрута ". Церемонията по запалването на огъня в антична Олимпия за първи път се организира без фенове, а единствено един японец - някогашният олимпийски първенец по плуване Наоко Имото представляваше Япония при формалното предаване.
Членът на изпълнителния съвет на Японския олимпийски комитет Каори Ямагучи, някогашна олимпийска състезателка по джудо, прикани за отсрочване на игрите поради компликациите, пред които са изправени спортистите.
" Олимпиадата би трябвало да бъде отсрочена при сегашната обстановка, в която спортистите не са добре готови ", съобщи Ямагучи пред ежедневника " Никей ". " Като ги принуждава да упражняват при тези условия, МОК е виновен, че не слага на първо вясто здравето на спортистите ", добави тя.
Президентът на МОК Бах прикани спортистите да продължат да упражняват " допустимо най-добре ", а решението за провеждането или отлагането нямало да бъде взето от финансов интерес.
" Това, което прави тази рецесия толкоз неповторима и толкоз сложна за превъзмогване, е несигурността. Никой през днешния ден не може да каже какви са събитията на следващия ден, какви са за един месец, да не приказваме за повече от 4 месеца. Следователно по никакъв метод не би било отговорно да се дефинира дата или да се вземе решение, което ще се основава на спекулациите за бъдещите развития ", разгласи той и добави, че МОК ще работи по препоръки от личната си работна група и от Световната здравна организация, само че е оптимист по отношение на провеждането на игрите в точния момент и към този момент не стои въпрос за анулацията им.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР