Олимпийските игри в Париж безспорно ще бъдат най-грандиозното спортно събитие

...
Олимпийските игри в Париж безспорно ще бъдат най-грандиозното спортно събитие
Коментари Харесай

Париж 2024: Какви са очакванията за българските атлети?

Олимпийските игри в Париж несъмнено ще бъдат най-грандиозното спортно събитие за годината. Френската столица ще събере хиляди елитни спортисти и милиони почитатели сред 26 юли и 11 август. 5084 медала чакат своите нови носители, а стотици страни се надяват да изпъкнат на най-важния състезателен конгрес на планетата. България има своите очаквания, ориентирани главно към художествената гимнастика, повдигането на тежести, битката и бокса. Но има и други спортове, които могат да ни зарадват. Затова дано разберем какви са залозите.

Родните спортисти оставят ярка диря в историята на Олимпийските игри. Рекордът на Стефка Костадинова продължава да наподобява неосъществим. Няма по какъв начин да пропуснем митове като Тереза Маринова, Йорданка Донкова и Ивет Лалова в атлетиката, Йордан Йовчев в спортната гимнастика, Румяна Нейкова в гребането, Мария Гроздева в стрелбата. В плуването свети името на Таня Богомилова, в битката - Станка Златева, а техните наследници може би ще влязат с гръм и тропот на сцената точно в Париж.

Олимпийските игри ще са развлечение, театър, маркетинг за страните. Звезди от шоубизнеса, артисти, артисти, политици и кралски особи ще гледат надпреварите онлайн. Телевизията ще ни направи съпричастни всеки миг. Ако се интересувате от или други форми за развлечение, несъмнено няма да ви е скучно. Социалните мрежи ще преливат от наличие с любопитни моменти от и отвън надпреварите. И, несъмнено, надяваме се светът да приказва за спорта и страната ни.

Тежката артилерия - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов

Стане ли дума за повдигане на тежести, България несъмнено е фактор, с който всички би трябвало да се преценяват. 19-годишният Карлос Насар чупи по два върха на година и няма по какъв начин прожекторите да не са ориентирани към него. Той е международен първенец при 81-килограмовите, както и в този момент при 89-килограмовите. След като завоюва Световната купа в Доха през предходната година, Насар се съобщи като любимец за орден. Същото важи и за Божидар Андреев. Той разруши конкуренцията на Европейското състезание в София преди броени дни, с което си подсигурява висок рейтинг и квота за Париж. Иван Димов (61 кг) затваря третата квота, колкото се поставят на всяка страна, а отличните му резултати през сезона дават реалистични шансове за орден.

Грациите - най-красивият и елегантен спорт

Художествената гимнастика е спортът, който поддържа топ равнище и непроменяемо печели призови позиции на всеки огромен конгрес от десетилетия. Титлата на ансамбъла от Олимпийските игри в Токио беше короната, увенчала тези старания. В Париж превъзходен късмет се открива пред, която неотдавна стана безспорна европейска шампионка самостоятелно, и младата вяра Стилияна Николова. Момичетата на Илияна Раева демонстрираха, че симбиозата сред тях е феноменална на Световното състезание във Валенсия предходната година, спечелвайки отборната купа след 30-годишна пауза. Тя бе изкована от Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева в самостоятелната конкуренция и ансамбъла в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова. 

Бокс и битка - ще има ли изненади?

На кръга в Париж ще се боксиран Станимира Петрова, Светлана Каменова и Хавиер Ибанес, натурализираният кубинец. В Токио Стойка Кръстева дочака своя момент и сграбчи златото след 25-годишна “златна суша ” за страната. Тя потвърди, че школата ни може да създава топ боксьори, въпреки не постоянно в ролята на любимци.

В Париж Станимира Петрова ще взе участие на трета Олимпиада и й желаем този път да се окичи с орден. Наскоро тя завоюва златото на интернационалната купа “Странджа ” в категория до 89 кг, което приказва за равнището на подготовката й.

Погледнато в исторически проект, за България на Олимпийски игри. Състезателите ни преобладават в продължение на десетилетия, а в Токио с бронзови медали се окичиха Тайбе Юсеин и Евелина Николова. За Париж присъединяване си е подсигурил единствено натурализираният украинец Семьон Новиков при класиците. Квоти ще се раздават на спомагателни шампионати в Баку през април за Европа и на финалната международната подготовка през май в Истанбул. 

Плуване, пукотевица и още нещо 

В плуването очакванията са ориентирани към Йосиф Миладинов в жанр бътърфлай и Петър Мицин, който сложи връх 400 м свободен жанр на Европейското в Белград през 2023. Вицешампионката от Токио 2020 Антоанета Костадинова ще взе участие и в Париж, което за нея ще е четвърта поредна олимпиада. Тя ще се състезава на 25 м револвер, а Самуил Донков - на 10 м револвер. Интересно ще бъде и на гребния канал, където младата Йоана Георгиева ще бори в дисциплината К1 500 метра. За страдание, Ивет Горанова няма да може да отбраната олимпийската си купа от Токио, тъй като каратето отпадна от програмата за Париж.

Олимпийските игри са фантазия за всеки състезател, само че и за всеки фен, който затаява мирис в очакване сънародниците му да завоюват. Тръпката е обезпечена, борбата ще е до последни сили, а зрелището ще се помни дълго, тъй като го основават изключителни спортисти. Така се раждат моментите, които ни карат да настръхнем, и легендите, които остават за поколенията. Така се раждат великите спортисти, само че и възприятието на обединяване и горделивост, което те предават с успехите си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР